En guide till billiga lån

Att behöva låna pengar kan vara en nödvändighet för många, men det är onödigt att betala för mycket. Du är givetvis här för att du har förstått att du ska hitta ett så billigt lån som möjligt, och det är exakt vad vi tänker hjälpa dig med.

I denna artikel går vi igenom hur du hittar det billigaste lånet 2024 och jämför Sveriges bästa långivare som erbjuder billiga lån.

Ett billigt lån innebär att lånet har låga kostnader i form av räntor och avgifter. I dagens läge så skiljer sig räntorna mellan olika långivare rejält mycket, och genom att jämföra och hitta det billigaste lånet så kan du spara enormt mycket pengar.

Billigaste lånet 2024 – Topp 10 långivare

Vart hittar du det billigaste lånet 2024?

Varje år så tillkommer det nya långivare, och existerande långivare uppdaterar ofta sina räntor. Vi på Credit.se har gjort detta arbete åt dig och har skapat en topplista med Sveriges bästa långivare och vilka räntor dem erbjuder.

Företag UC Anmärkning Ränta Mer information
Bluestep---Ansök om lån
LånekollUCJa2.94 %Ansök om lån
Freedom FinanceUCJa2.95 %Ansök om lån
Arcadia FinansUCJa2.95 %Ansök om lån
EnklareUCJa2.95 %Ansök om lån
ZmartaUCJa2.95 %Ansök om lån
LendoUCJa2.95 %Ansök om lån
ToborrowUCJa3.01 %Ansök om lån
BeefinansUCJa3.01 %Ansök om lån
LendsafeUCJa3.06 %Ansök om lån

Hur man hittar det billigaste lånet

Här är några konkreta tips för att hitta det billigaste lånet:

1. Jämför räntor och villkor:

Det viktigaste och kanske mest självklara sättet att hitta billiga lån är att använda en jämförelsesajt för att se vilka långivare som erbjuder de bästa räntorna och villkoren.

Kom ihåg att titta på både nominell ränta och effektiv ränta. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader och ger en mer rättvis bild av vad lånet faktiskt kommer att kosta dig.

2. Hitta gömda avgifter

Förutom själva räntan som oftast utgör största delen av kostnaden för lånet, så kan långivare ta ut olika avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift och förseningsavgifter.

Det är viktigt att du är medveten om dessa kostnader eftersom de kan öka den totala kostnaden för lånet avsevärt.

3. Tänk på din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet påverkar vilken ränta du kan få. Ju bättre kreditvärdighet, desto lägre ränta. Kontrollera din kreditrapport och rätta till eventuella fel innan du ansöker om ett lån.

Det finns en mäng saker du kan göra för att förbättra kreditvärdigheten, och på så sätt hitta ännu billigare lån. Läs vår guide om kreditvärdighet.

4. Välj rätt lånebelopp och löptid

Låna inte mer än du behöver och välj en återbetalningstid som passar din ekonomiska situation.

Ett större lån innebär mer räntekostnader. Om du vill hitta ett billigt lån så bör du se till att inte låna mer än du verkligen behöver.

Ett längre lån innebär oftast lägre månadskostnad, men högre total räntekostnad. Stirra dig inte blind på månadskostnaden eftersom det som faktiskt spelar mest roll är den totala kostnaden för lånet.

5. Förhandla med långivaren

Tro det eller ej, men det kan i vissa fall vara möjligt att förhandla fram bättre villkor eller lägre ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet eller om du är en befintlig kund hos banken.

Det skadar aldrig att testa om du verkligen vill ha det billigaste lånet. Kontakta långivaren och se vilka möjligheter som finns.

6. Undvik snabblån

Snabblån kan vara frestande på grund av enkelheten och snabbheten, men de har ofta mycket hög ränta och kort återbetalningstid, vilket gör dem till motsatsen av ett billigt lån.

Dem billigaste lånen är privatlån där du kan hitta räntor från 2.95, medan smslån oftast har 10 gånger så hög ränta.

Om du verkligen måste ta ett snabblån, tänk på att betala tillbaks lånet så snabbt som möjligt.

Billigaste lånet med låg kreditvärdighet

Att hitta det billiga lån med låg ränta när du även har dålig kreditvärdighet kan vara svårt. Det kräver att du vänder dig till specialiserade långivare som är mer flexibla med sina lånekrav och kan tänka sig att göra en helhetsbedömning av din ekonomi.

Det kräver givetvis att du har en allmänt god ekonomi i övrigt.

Tips för att hitta billigaste lånet med låg kreditvärdighet:

  • Jämför lån noggrant för att hitta långivare som erbjuder lån till rimliga räntor trots sämre kreditvärdighet Fokusera på den effektiva räntan, som inkluderar alla avgifter, för att få en korrekt bild av lånets totala kostnad.
  • Överväg att låna mindre belopp eller att ha en medlåntagare med bättre kreditvärdighe för att förbättra dina chanser till att hitta billigaste lånet.
  • Överväg att arbeta på att förbättra din kreditvärdighet genom att betala av befintliga skulder och undvika nya kreditförfrågningar. Detta kommer ge dig bättre möjlighet att låna pengar billigt.

Billiga lån utan UC

Att få ett billigt lån utan UC innebär att långivaren använder andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode istället för UC, vilket skyddar din kreditvärdighet från att påverkas negativt av för många kreditförfrågningar.

Att låna pengar utan UC är särskilt viktigt om du planerar att ansöka om fler lån i framtiden eller vill behålla en god kreditvärdighet.

För att få ett billigt lån utan UC måste du hitta en långivare som inte tar kreditupplysning hos Upplysningscentralen.

Lyckligt nog så finns det många långivare som erbjuder lån utan UC. I listan nedan ser du långivare som erbjuder billiga lån utan UC.

Billiga lån utan UC – lista sorterad på ränta

Företag UC Ränta Mer information
Klara lånUtan UC6.84 %Ansök om lån
LoanstepUtan UC21.85 %Ansök om lån
BrixoUtan UC25.95 %Ansök om lån
BankyUtan UC26.5 %Ansök om lån
ExtralånetUtan UC27.95 %Ansök om lån
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.