En guide till billigaste privatlånet

Ett privatlån, eller blancolån, är ett flexibelt lån som låter dig låna pengar utan säkerhet för vad du än behöver – kanske en renovering, att samla dina dyra smslån, eller en drömresa. Räntan för privatlån är ofta lägre än ett kreditkort, och du kan betala tillbaka lånet över en längre tid, vilket ger dig mer flexibilitet i återbetalningen.

Genom att jämföra räntor och villkor via Credit.se så kan du hitta det billigaste privatlånet på marknaden, och framförallt, den långivaren som passar din situation bäst. Vi jämför Sveriges bästa långivare och på så sätt hjälper dig att hitta ett privatlån med låg ränta.

Lån bäst i test 2024

 1. Lendobilligaste lånet & lägst ränta
 2. Ferratumsnabbast utbetalning
 3. Smspengarhögst beviljandegrad
 4. Viacontobästa lånet trots anmärkning
 5. Flexkontotrekommenderat lån utan UC

Jämför privatlån för dina behov

Vårt jobb är att göra det enkelt för dig att jämföra privatlån. Vi vet alla har olika behov, och har därför skapat olika tabeller där du hittar senaste datan för olika jämförelsekriterier.

Årets bästa lån

9

 • Jämför 40 långivare
 • En enda UC
 • Accepterar betalningsanmärkning
 • Ansök på 2 minuter

Ränta:

2,95%

Låneperiod:

1 - 15 år

Minsta belopp:

10 000 kr

Max belopp:

600 000 kr

UC:

UC

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18

Utbetalningstid:

2-5 dagar
Högt beviljande

8.9

 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Inget inkomstkrav
 • Flexibel återbetalningstid
 • Svar direkt

Ränta:

39,5%

Låneperiod:

1 - 72 mån

Minsta belopp:

1000 kr

Max belopp:

20 000 kr

UC:

Utan UC

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18

Utbetalningstid:

15 minuter

HögkostnadskreditDet här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

LÄGSTA RÄNTAN

8.7

 • Jämför 38 långivare.
 • Svar direkt.
 • Gratis ansökan.
 • Över 500 000 nöjda besökare.

Ränta:

2,95%

Låneperiod:

1 - 20 år

Minsta belopp:

5000 kr

Max belopp:

600 000 kr

UC:

UC

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18

Utbetalningstid:

2-5 dagar

Vi följer specifika riktlinjer när vi skapar våra jämförelser. Läs hur vi gör här.

Privatlån med lägsta räntan

Om du letar efter det billigaste privatlånet så är det tabellen nedan du ska kolla på – den visar privatlån med lägsta räntan.

Företag Minsta Belopp Max Belopp Anmärkning Ränta Mer information
Bluestep----Ansök om lån
Lånekoll10000 kr600000 krJa2.94 %Ansök om lån
Freedom Finance5000 kr-Ja2.95 %Ansök om lån
Arcadia Finans25000 kr-Ja2.95 %Ansök om lån
Enklare5000 kr600000 krJa2.95 %Ansök om lån

Privatlån med direkt utbetalning

Om du prioriterar ett privatlån med direkt utbetalning så hänvisar vi till tabellen nedan – den visar snabbaste utbetalningstiden.

Företag Minsta Belopp Max Belopp Ränta Utbetalningstid Mer information
Bluestep----Ansök om lån
Vivus2000 kr50000 kr39 %DirektAnsök om lån
Goodcash6000 kr50000 kr25.74 %1 dagAnsök om lån
Loanstep3000 kr25000 kr21.85 %1 dagAnsök om lån
Banky10000 kr100000 kr26.5 %1 dagAnsök om lån

Privatlån med bästa betyg

Om du letar efter bästa privatlånet baserat på vårt egna betyg, så är det listan nedan som du ska kolla in.

Företag Minsta Belopp Max Belopp Ränta Betyg Mer information
Lendo10000 kr600000 kr2.95 %9Ansök om lån
Viaconto1000 kr20000 kr39.5 %8.9Ansök om lån
Enklare5000 kr600000 kr2.95 %8.7Ansök om lån
Ferratum1000 kr45000 kr39.6 %8.6Ansök om lån
Flexkontot3000 kr30000 kr39.48 %8.6Ansök om lån

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som vänder sig till privatpersoner. Med ”utan säkerhet” menas att du inte behöver sätta din bostad eller något annat i pant när du behöver låna pengar.

Förövrigt är privatlånet avsett att användas för konsumtion, till exempel för inköp av produkter som bilar, motorcyklar, inredning, byggvaror och hemelektronik men kan även användas till resor och andra tjänster. Kort och gott, ett privatlån kan sätta lite guldkant på din tillvaro och göra ditt liv lite enklare i vissa tillfällen.

Lånebelopp

När du ska ta ett privatlån kan du få låna alltifrån 10 000 kronor upp till 600 000 kronor.

Hur mycket du får låna beror på hur mycket du tjänar och hur stora skulder du har. Om du har en medsökande ökar dina chanser för att få ett större privatlån om du inte tjänar så mycket.

Avbetalning

Hur lång uppläggningstid du får beror på långivaren, hur stort lån du tar och dina önskemål. Den kortaste uppläggningstiden är på 1 år och den längsta är på 12 år.

De flesta avbetalar på lånet månadsvis via autogiro men ibland kan man få fakturor istället.

Villkor

Om du vill ta ett privatlån måste du vara minst 18 år, ha en fast årsinkomst på minst 100 000 kronor och du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden.

Det finns emellertid privatlån som under vissa omständigheter beviljar privatlån trots betalningsanmärkningar.

Räntor för privatlån

Dagens privatlån har en mycket låg ränta, den är så pass låg att det knappt lönar sig att ta ett billån med säkerhet längre och den är betydligt lägre än den ränta smslån brukar ha.

Det billigaste privatlånet just nu: i skrivande stund kan du få en ränta som understiger 2.95%.

Om du uppfyller alla krav som ställs är privatlån ett bättre alternativ även för dig som bara vill låna 10000 – 20000 kr eftersom du faktiskt kan lösa lånet precis när du vill.

Så får du lägsta räntan

Vi vill alla hitta privatlån med låg ränta. Att få den bästa möjliga räntan på ett privatlån kräver att man är strategisk och planerar sin låneansökan.

Här är några tips för att få privatlånet med bästa räntan:

 1. Förbättra kreditvärdigheten. Din kreditvärdighet är en viktig faktor för att avgöra räntan. Genom att betala av andra skulder och hålla din kreditförfrågan låg, kan du förbättra din kreditvärdighet, vilket kan hjälpa till att sänka räntan.
 2. Jämför privatlån & långivare. Olika långivare erbjuder väldigt olika räntor. Använd en jämförelsesida som exempelvis Credit.se för att jämföra räntor från flera långivare innan du väljer en. Vissa specialiserade långivare kan ha bättre villkor för din specifika ekonomiska situation.
 3. Förhandla räntan. Om du redan är kund hos en bank eller långivare så kan det löna sig att fråga om du kan få en bättre ränta som lojal kund. Många långivare är öppna för förhandlingar om du har en god ekonomisk ställning.
 4. Använd en medsökande. Att ansöka om ett privatlån tillsammans med en medsökande som har en stabil ekonomi och god kreditvärdighet kan öka chanserna att få ett privatlån med låg ränta.
 5. Välj kortare löptid. En kortare löptid innebär oftast högre månadsbetalningar, men långivare erbjuder vanligtvis bättre räntor för kortare lån eftersom risken för dem är lägre.
 6. Låna bara vad du behöver. Att inte låna mer än nödvändigt minskar risken för långivaren och kan leda till lägre ränta.

Vilken bank har lägsta räntan för privatlån?

Undrar du vilken bank som har lägsta räntan för privatlån just nu?

Även om vi inte har med exakt alla banker som finns i vår jämförelse, så kan vi visa dig vilka långivare som har lägsta räntan bland dem vi jämför här på Credit.se

I tabellen nedan hittar du vilken bank som har lägsta räntan just nu.

Företag UC Anmärkning Ränta Mer information
Bluestep---Ansök om lån
LånekollUCJa2.94 %Ansök om lån
Freedom FinanceUCJa2.95 %Ansök om lån
Arcadia FinansUCJa2.95 %Ansök om lån
EnklareUCJa2.95 %Ansök om lån

Så ansöker du om ett privatlån

Det absolut smidigaste och snabbaste sättet att ansöka om ett privatlån är att göra det på nätet, så klart. Där får du tydlig information om hur mycket du kan få låna och vilka villkor som gäller.

När du bestämmer dig för att ansöka är det bara att följa dessa steg:

 • Fylla i en ansökan med dina personuppgifter, hur mycket du vill låna, och hur lång tid du vill lägga upp lånet på och sedan skicka iväg ansökan.
 • Oftast får man ett preliminärt svar på sin ansökan direkt och lånet betalas ut inom några bankdagar efter att du har skrivit under och skickat in ditt skuldebrev.
 • Skuldebrevet brukar man kunna skriva ut direkt från nätet så att man så snabbt som möjligt kan få sitt privatlån.
 • Pengarna betalas in på banken.

Vad påverkar din ränta för privatlån?

Den räntan som långivaren visar på sin hemsida är oftast inte den räntan du får på ditt privatlån. Detta beror på att dem gör individuella bedömningar och kostnaden för ditt privatlån kan därför fluktuera ganska mycket.

Räntan för privatlån påverkas av flera faktorer:

 • Kreditvärdighet: Kreditvärdigheten, baserad på din ekonomiska historik och återbetalningsförmåga, är en avgörande faktor för långivarna. Ju högre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du förvänta dig eftersom långivaren ser dig som en mer tillförlitlig kund.
 • Inkomst och anställningsstatus: Din inkomst stor roll. En hög och stabil inkomst gör långivarna säkrare på att du kan återbetala lånet, vilket ofta leder till privatlån med låg ränta.
 • Lånebelopp och löptid: Lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar också räntan för privatlånet. Långa återbetalningstider eller stora lånebelopp innebär högre risk för långivaren, vilket kan resultera i en högre ränta.
 • Lånets syfte: Vissa långivare justerar räntan beroende på vad lånet ska användas till. Ett lån för en investering i fastigheter eller renovering kan ha andra räntevillkor jämfört med lån för konsumtion.
 • Räntepolitiken: Nationella räntenivåer och inflation påverkar också. Om centralbanken höjer sina räntor, brukar räntorna för privatlån följa samma trend, vilket ökar kostnaden för dig som låntagare.

När du letar efter det billigaste privatlånet så är det viktigt att du planerar din ansökan och tar dessa punkter i beaktning. En sista-minuten ansökan med noll planering ger sällan ett privatlån med bäst ränta, vilket kan svida i plånboken i flera år.

Privatlån med betalningsanmärkning

Alla känner till att det blir svårare att få ett lån om man har en betalningsanmärkning. Om du har en betalningsanmärkning signalerar det att du under de tre senaste åren inte kunnat betala tillbaka en skuld eftersom den tillslut hamnade hos kronofogden och det här är något som uppenbarligen skrämmer bankerna i Sverige.

Däremot är det inte omöjligt att få privatlån med betalningsanmärkning. Vissa långivare accepterar inte att du har anmärkning rakt av, medan andra kan tänka sig att göra en allmän bedömning, och fatta beslutet på hur du nuvarande ekonomi ser ut, snarare att än döma dig för det förflutna.

Det är inte alla banker som beviljar privatlån till folk som har anmärkningar men det finns faktiskt en del som gör det. Då talar vi inte om långivare som erbjuder så kallade snabblån eller smslån till folk som har anmärkningar, för sådana långivare finns gott om, utan om riktiga privatlån.

Villkor för att få privatlån med betalningsanmärkning

Naturligtvis skiljer sig villkoren åt mellan de ytterst få långivare som kan bevilja privatlån för dig som betalningsanmärkningar, men här ska Credit.se ge dig en vink om hur de kan se ut.

 1. Du får inte ha alltför många betalningsanmärkningar och/eller så får skulden bakom dem inte vara för stor. En del banker har en maxgräns på 50000 kr.
 2. Du får inte ha dragit på dig en ny betalningsanmärkning nyligen, t ex inom det senaste halvåret.
 3. Du får inte har något skuldsaldo kvar hos kronofogden.
 4. Du måste ha en stabil inkomst, helst en fast anställning, och ofta tjäna minst 160 000 kr/år.
 5. Om du har en medsökande som inte har någon betalningsanmärkning ökar du dina chanser att få ett lån.
 6. Räntan är högre än för de som inte har några anmärkningar.
 7. Löptiden kan vara kortare än vad den annars skulle ha varit hos vissa långivare.
 8. En del banker har en högre åldersgräns än 18 år för dig som har betalningsanmärkningar.

Villkoren är alltså lite hårdare än normalt och därför är det inte alla som kan ta ett privatlån med betalningsanmärkningar, men för dig som uppfyller alla krav är det din enda chans att få ett privatlån.

Lånekrav vid privatlån utan säkerhet

Att bli beviljad ett privatlån kräver att du kan uppfylla vissa grundläggande krav från långivaren.

Här är de vanligaste kraven som måste uppfyllas:

 1. Ålderskrav: De flesta långivare kräver att låntagaren är minst 18 år gammal. Vissa kan ha ett högre ålderskrav, till exempel 20 eller 23 år.
 2. Inkomstkrav: Du måste ha en regelbunden inkomst från t.ex. anställning, egen företagsverksamhet eller pension. Långivare använder detta för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.
 3. Kreditvärdighet: En god kreditvärdighet är ofta nödvändig för att bli godkänd för ett privatlån. Långivaren kommer att göra en kreditkontroll för att utvärdera din ekonomiska historik och betalningsförmåga.
 4. Svenskt personnummer: Du måste ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige.
 5. Bankkonto: Ett svenskt bankkonto krävs för att långivaren ska kunna betala ut lånebeloppet och för att du ska kunna göra återbetalningar.
 6. Bostad i Sverige: Många långivare kräver att du har en fast bostad i Sverige, vilket kan innebära att du antingen äger din bostad, hyr, eller innehar en bostadsrätt.
 7. Inga skulder hos Kronofogden: Att ha skulder registrerade hos Kronofogden kan göra det svårt eller omöjligt att få ett privatlån. Långivare ser detta som en hög risk.

Kraven är i regel lite högre för ett privatlån än för ett smslån. Åldergränsen brukar ligga på ca 20 år och många privatlångivare brukar ha krav på en minimuminkomst på 100 000 – 120 000 kr/år.

Det finns även långivare som gör en individuell bedömning istället för att kräva en minimuminkomst. De flesta långivare beviljar inte privatlån om du har betalningsanmärkningar, men det finns några få som gör det om du har någon som kan gå i borgen för dig.

Privatlån – spelar din inkomst roll?

Eftersom privatlånet inte kräver någon säkerhet tittar banken istället noga på hur din ekonomiska situation ser ut. De tittar på dina inkomster och utgifter samt på hur många du delar din bostad med och vilka du delar den med.

Om du har en sambo som också har en inkomst ökar du dina möjligheter att få ett privatlån eftersom du då antas dela alla bostadsrelaterade kostnader med din sambo.

Om din sambo inte har någon inkomst, eller om du har barn i hushållet som inte arbetar, minskar du dina chanser att få ett privatlån eftersom du då har fler att försörja på din lön. Men om du har en bra lön så är det förmodligen inga problem att få låna pengar ändå.

Privatlån utan UC – är det möjligt?

Att ta ett privatlån utan UC är fullt möjligt, så länge du ansöker hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än Upplysninscentralen, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Credit.se rekommenderar privatlån utan UC eftersom det ger dig möjligheten att ansöka om lån utan att det påverkar din kreditvärdighet hos UC.

Detta är särskilt viktigt för personer som vill undvika att ackumulera för många UC-förfrågningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt (vilket i sin tur ökar risken för att få avslag på lån i framtiden).

Privatlån utan UC innebär inte att ingen kreditupplysning görs alls. Dessa långivare använder andra företag för kreditupplysningar, vilka också samlar in information om låntagarens ekonomi. På så sätt kan de göra en noggrann bedömning utan att påverka historiken hos UC.

Kan jag få ett privatlån utbetalt direkt?

Privatlån betalas vanligtvis ut relativt snabbt, men oftast inte direkt, som ett snabblån. I vissa fall kan du få pengarna samma dag, och i andra fall kan du behöva vänta några dagar.

Traditionella banker betalar väldigt sällan ut pengarna direkt, medan långivare på nätet ibland kan i princip erbjuda utbetalning direkt.

Om du vill få utbetalning så fort som möjligt bör du göra så här:

 • Kolla vilken bank som kan ge dig ett snabbt besked, helst direkt på skärmen. Se också till att det är ett slutgiltigt besked det handlar om i så fall, inte ett preliminärt.
 • Kolla att du kan signera ditt låneavtal med BankID för då får du ditt lån 2 – 3 dagar snabbare än om du måste signera ett pappersavtal som ska returneras till banken.
 • Kolla om ditt bankkonto måste vara godkänt för autogiro innan du får låna. Om det måste det kan det ta 1 – 3 dagar extra.
 • Om du ansöker om ett lån på den bank där du har ditt bankkonto får du pengarna i samma ögonblick som de betalas ut.

Hur mycket kan jag låna med ett privatlån?

Beloppet du kan låna varierar beroende på långivare, men vanligtvis ligger det mellan 10 000 och 500 000 SEK.

Hur påverkar min kreditvärdighet räntan jag får på mitt privatlån?

En högre kreditvärdighet kan leda till lägre räntor eftersom du anses vara en lägre risk för långivaren. Får att få det billigaste privatlånet så måste du ha en god kreditvärdighet.

Hur lång tid tar det att få privatlånet utbetalt?

Utbetalningstiden kan variera, men många långivare erbjuder utbetalning samma dag eller inom några arbetsdagar efter att lånet blivit godkänt.

Kan jag betala tillbaka mitt privatlån i förtid?

Ja, de flesta långivare tillåter att du betalar tillbaka lånet i förtid utan extra kostnader, men kontrollera detta i ditt avtal.

Vilka är riskerna med att ta ett privatlån?

Riskerna inkluderar att hamna i en skuldfälla om du inte kan hantera återbetalningarna. Höga räntor och avgifter kan också göra det svårt att hantera lånet ekonomiskt.

Vad är skillnaden mellan en fast och en rörlig ränta på privatlån?

En fast ränta innebär att räntesatsen förblir densamma under hela låneperioden, medan en rörlig ränta kan förändras i enlighet med marknadens ränteläge.

Finns det några dolda avgifter när man tar ett privatlån?

Ja, så kan det vara. Det är viktigt att noggrant granska lånevillkoren för eventuella uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra administrativa kostnader som kan tillkomma.

Hur påverkar min anställningsform min möjlighet att få ett privatlån?

Din anställningsform kan påverka långivarens bedömning av din återbetalningsförmåga ganska mycket, där fasta anställningar ofta ses som mer fördelaktiga.

Kan jag ansöka om ett privatlån tillsammans med min partner?

Ja, många långivare tillåter att man ansöker om ett privatlån tillsammans med en medsökande, vilket kan öka chanserna att få lånet godkänt och möjligen ge dig ett privatlån med låg ränta.

Vad händer om jag missar en betalning på mitt privatlån?

Missade betalningar kan leda till förseningsavgifter och negativt påverka din kreditvärdighet. Det är viktigt att kontakta långivaren omedelbart om du tror att du inte kan betala i tid.

Vilken bank har lägsta räntan för privatlån?

Detta varierar. Den lägsta räntan för privatlån just nu ligger på 2.95%, vilket är en riktigt fördelaktig ränta. Men det bästa privatlånet är inte nödvändigtvis det privatlånet med bäst ränta utan det som passar dina behov (UC, anmärkning, andra krav etc) i övrigt bäst.

Hur mycket får jag låna med privatlån?

Beloppet du kan låna varierar beroende på långivare, men vanligtvis ligger det mellan 10 000 och 600 000 SEK.

Källor:

 • FI.se – Rapport om svenska konsumtionslån
 • SCB.se – Privatlån ökat under pandemin
 • Orebronyheter.com – Var fjärde svensk har privatlån
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.