En guide till smslån utan UC

Smslån utan UC är ett alternativ för dig som vill låna pengar utan att kreditupplysningen registreras hos Upplysningscentralen (UC), vilket kan ha ett antal fördelar på lång sikt.

Lyckligtvis så finns det ett stort antal långivare som erbjuder sms lån utan UC, men innan du går för snabbt framåt så rekommenderar vi att du väljer en långivare som har hög beviljandegrad och utbetalning av pengarna samma dag.

På Credit.se kommer vi guida dig till allt vad det innebär att låna pengar utan UC, bland annat:

 • Jämförelse av långivare som inte tar UC
 • Hur du kan låna utan UC och få dina pengar samma dag
 • Fördelarna med att ta lån utan UC
 • Hur du får lånet godkänt & långivare med hög beviljandegrad

Lån utan UC – bästa långivarna 2024

Lån utan UC med lägst ränta

Om du vill ha ett lån med låg ränta så bör du kolla på tabellen nedan, där vi listar långivarna utan UC med lägst ränta först.

Företag Ränta UC Mer information
Klara lån6.84 %Utan UCAnsök om lån
Loanstep21.85 %Utan UCAnsök om lån
Brixo25.95 %Utan UCAnsök om lån
Banky26.5 %Utan UCAnsök om lån
Extralånet27.95 %Utan UCAnsök om lån

Låna pengar utan UC med pengar samma dag

Är det viktigt att få pengarna samma dag? Långivarna nedan tar ingen UC och erbjuder snabb utbetalning, oftast får du dina pengar samma dag.

Företag UC Utbetalningstid Mer information
VivusUtan UCDirektAnsök om lån
FlexkontotUtan UC1 dagAnsök om lån
LoanstepUtan UC1 dagAnsök om lån
MeraxUtan UC1 dagAnsök om lån
BankyUtan UC1 dagAnsök om lån

Notera: att det är viktigt att du använder samma bank som långivaren för att kunna få lån utan UC med pengar samma dag.

SMS-lån utan UC med hög beviljandegrad

Om du har haft ekonomiska svårigheter och söker ett lån utan UC med hög beviljandegrad så bör du kolla på listan nedan.

Företag UC Anmärkning Mer information
ViacontoUtan UCJaAnsök om lån
FerratumUtan UCJaAnsök om lån
LumifyUtan UCNejAnsök om lån
BrixoUtan UCJaAnsök om lån
BinlyUtan UCNejAnsök om lån

Notera: hög beviljandegrad innebär inte att långivaren beviljar alla automatiskt utan att kreditprövning görs. Långivaren har generellt sett har lägre krav för att bli beviljad lånet men du kan självklart få avslag på din ansökan.

Grundkrav för att låna utan UC

Att låna pengar utan UC har blivit ett alltmer populärt alternativ för många låntagare i Sverige. Det är särskilt intressant för de som vill skydda sin kreditpoäng eller minimera spåren av låneansökningar. Men precis som med alla andra typer av lån finns det grundläggande krav som måste uppfyllas för att kunna ta ett lån utan UC. Här är några av de viktigaste:

 • Minst 18 år gammal: Precis som med alla typer av lån, måste du vara minst 18 år gammal för att ansöka om ett lån utan UC. Vissa långivare kan dock ha en högre åldersgräns, såsom 20 eller 25 år.
 • Folkbokförd i Sverige: För att vara berättigad till ett lån utan UC bör du vara folkbokförd i Sverige. Långivare vill kunna bekräfta din identitet och din bosättningsadress.
 • Ekonomisk stabilitet: Trots att en kreditupplysning inte tas via UC, kommer långivare fortfarande att göra en kreditkontroll genom ett annat kreditupplysningsföretag. Detta för att bekräfta din ekonomiska stabilitet och förmåga att betala tillbaka lånet.
 • Inga skulder hos Kronofogden: De flesta långivare kräver att du inte har några aktiva skulder registrerade hos Kronofogden.
 • BankID: För att säkerställa en snabb och säker hantering av din ansökan, kräver de flesta långivare att du använder BankID för att identifiera dig.

Kom ihåg att dessa är de grundläggande kraven för att ansöka om ett lån utan UC. Varje långivare kan ha ytterligare krav, så det är alltid bäst att noggrant läsa igenom lånevillkoren innan du skickar in en ansökan.

Att ansöka om ett lån utan UC bör inte ses som en väg runt ansvarsfull låntagning, utan som ett alternativ för de som vill minimera kreditupplysningsregistreringar och skydda sin kreditvärdighet.

Fördelar med att låna pengar utan UC

Om du tar ett sms lån utan UC görs alltså ingen registrering på din ansökning hos just det upplysningsföretaget. Nu kanske du undrar vad det ska vara bra för eftersom långivaren ändå tar en kreditupplysning någon annanstans. Här får du förklaringen.

När du ansöker om ett lån hos en långivare som tar en UC syns det sedan i deras register, vilket innebär att nästa företag som tar en kreditupplysning på dig ser det.

Det här spelar kanske inte så stor roll om du bara har ansökt om ett enstaka lån tidigare men om du har ansökt om en massa smslån är det möjligt att banken, hyresvärden eller mobiloperatören inte gillar vad de ser. Här ska Credit.se visa hur de ofta resonerar.

 • Om du har en bra ekonomi på pappret, varför har du då ansökt om så många smslån? Kan det vara så att du har svårt att hålla i pengarna och lever över dina tillgångar? Ja, risken finns att de tror att du är ansvarslös med din ekonomi och det kan ge dig ett avslag trots att din betalningsförmåga egentligen är god.
 • De kan också tro att du har en sämre ekonomi än vad kreditupplysningen visar. Du kanske har privata skulder som inte syns i kreditupplysningen eller så tjänar du inte så mycket längre. Kanske har du nyligen har blivit av med ditt jobb.
 • De kan misstänka ett missbruk, kanske av spel, alkohol eller något annat, som gör att du tvingas ansöka om snabba lån.

Då du inte behöver ansöka om ett lån utan UC

 • Om du har skulder hos kronofogden tjänar du inget på ansöka om ett lån utan UC eftersom kreditgivaren ändå tar en kreditupplysning på dig hos ett annat kreditupplysningsföretag. Tyvärr är det omöjligt, eller i alla fall nästan omöjligt, att få ett snabblån om man har kronofogdeskulder.
 • Om du har betalningsanmärkningar finns det många långivare som kan bevilja snabblån vare sig de använder sig av UC eller inte. Sådana långivare hittar du såklart här på Credit.se.
 • Om du har en låg inkomst. Det har inte någon betydelse vilket kreditupplysningsbolag långivaren använder sig av när det gäller inkomst. Då ska du istället vända dig till en långivare som har låga inkomstkrav eller som gör en individuell bedömning.

Så ansöker du om ett SMS-lån utan UC

Ansökningsprocessen för mikrolån utan UC är oftast snabb och okomplicerad. De flesta långivare har en ansökningsprocess online som bara tar några minuter att slutföra. Här är stegen du vanligtvis behöver följa:

 • Sök efter långivare: Sök efter långivare som erbjuder mikrolån utan UC. Dessa långivare använder andra kreditupplysningsföretag, som Bisnode eller Creditsafe, för att göra kreditkontroller.
 • Fyll i ansökan: Ansökningsformuläret kommer att be om grundläggande personliga uppgifter, samt information om din ekonomiska situation. Vissa långivare kommer även att be om ditt samtycke att genomföra en kreditkontroll via ett alternativt kreditupplysningsföretag.
 • Invänta godkännande: Efter att ansökan har skickats in, bör du få ett svar snabbt. Många långivare kan ge ett beslut inom några minuter.
 • Få dina pengar: Om din ansökan godkänns, kommer pengarna ofta att överföras till ditt bankkonto inom 24 timmar. Vanligtvis finns de på kontot redan inom några timmar.

Sms lån utan kreditprövning – samma sak?

Det är ofta termen ”smslån utan kreditprövning” används, men detta kan vara mycket vilseledande. Det finns nämligen ingenting som heter smslån utan kreditprövning.

Det finns långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Även om dessa lån inte använder UC för kreditkontroll, kommer långivaren fortfarande att genomföra en kreditkontroll med andra kreditupplysningsföretag.

Så, även om ditt UC-register inte påverkas, kommer din förmåga att återbetala lånet fortfarande att utvärderas. Kreditprövning är ett måste enligt svensk lag.

Är det rätt för dig?

Ett smslån utan kreditprövning kan vara rätt för dig om du har en stark ekonomisk situation men vill skydda din UC-rapport. Men, det är viktigt att noggrant överväga alla alternativ och kostnader innan du bestämmer dig för att ansöka om ett sådant lån.

Begreppet ”smslån utan kreditupplysning”

Liksom med smslån utan kreditprövning, är termen ”smslån utan kreditupplysning” något missvisande eftersom att smslån helt utan kreditupplysning inte existerar.

Långivaren kommer fortfarande att genomföra en kreditkontroll, men inte via UC. Ditt UC-register påverkas inte, men långivaren kommer fortfarande göra en bedömning baserat på din situation.

Smslån utan kreditupplysning kan vara ett attraktivt alternativ för de som vill skydda sin UC-rapport, men det är viktigt att komma ihåg att dessa långivare gör en noggrann granskning av din kreditvärdighet.

Långivare som skyltar med att dem har smslån utan kreditupplysning bör du hålla dig borta från. Du bör noggrant överväga alla kostnader och villkor innan du ansöker om ett sådant lån.

SMS lån utan UC med betalningsanmärkningar

Ja, det går även att ta ett sms lån utan UC med betalningsanmärkning.

Långivare som erbjuder sms lån utan UC med betalningsanmärkningar tenderar att fokusera mer på din nuvarande ekonomiska situation snarare än på din tidigare betalningshistorik. Det innebär att din ansökan kan bli godkänd trots tidigare ekonomiska missöden.

Att ansöka om ett smslån utan UC med betalningsanmärkningar kan ge dig det ekonomiska utrymme du behöver i en pressande situation.

Dock är precis som med alla andra lån, viktigt att jämföra olika långivare och noggrant undersöka villkoren. Räntor och avgifter kan variera betydligt, så det lönar sig att göra din hemläxa.

Lista på lån utan UC med betalningsanmärkningar

Om du vill ta ett SMS-lån utan UC med betalningsanmärkning så kan du kolla på tabellen med långivare nedan.

Företag Anmärkning UC Mer information
FlexkontotJaUtan UCAnsök om lån
VivusJaUtan UCAnsök om lån
GF MoneyJaUtan UCAnsök om lån
Klara lånJaUtan UCAnsök om lån
KontantfinansJaUtan UCAnsök om lån

UC – största kreditupplysningsföretaget

Alla svenska storbanker gör en kreditupplysning hos UC eftersom UC till största delen ägs av Nordea, SEB, Swedbank, Danske Bank, Handelsbanken samt av Länsförsäkringar Bank.

Varje gång någon tar en kreditupplysning hos UC registreras det i deras register vilket gör att nästa som gör en förfrågan ser tidigare historik. De ser inte bara hur många förfrågningar som har gjorts på dig utan även vilka som tagit kreditupplysningar på dig.

Dina tidigare ansökningar syns inte

De flesta smslångivare använder sig inte av UC, utan tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Creditsafe och Bisnode.

Det innebär att den kreditupplysning kreditbolaget gör på dig inte registreras hos UC, vilket i sin tur gör att de svenska bankerna inte kan se om du har ansökt om några smslån tidigare. Detta kommer underlätta för dig om du vill ta större lån, till exempel bolån, av banken i framtiden.

Om du ofta ansöker om smslån hos långivare som använder sig av UC minskar du alltså chansen att få banklån, riskerar att inte få hyra den lägenhet du vill ha eller inte få teckna ett abonnemang fast du egentligen har en tillräckligt god betalningsförmåga. Även du som har en god betalningsförmåga bör alltså ansöka om ett snabblån utan UC, det är inte bara de som har en låg inkomst som tjänar på att låna pengar utan UC.

Vilka uppgifter finns hos UC?

 • Senaste förfrågningarna. Här ser man hur många som har tagit en UC på dig under det senaste året, vem som gjort förfrågningarna och vilka datum de gjordes.
 • Uppgifter om inkomst, nuvarande krediter och fastighetsinnehav som påverkar din betalningsförmåga. Frågeställaren kan se hur många lån och andra krediter du redan har och hur stora krediterna är, ju större krediter du har desto mindre är chanserna att få nya lån.
 • Folkbokföringsadress. Här kan frågeställaren se om personen verkligen bor på den adress personen har uppgett.
 • Antal betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Tidigare utmätningsförsök.
 • Familjeförhållanden, till exempel om du har barn i ditt hushåll.
 • Äktenskapsförord och civilstånd.
 • Rörelseverksamhet.
 • Info om utvandring.
 • Förlorad ID-handling.
 • Förvaltarskap.
 • Skyddad identitet som innebär att inga adressuppgifter får lämnas ut på personen ifråga. Ofta är det mycket svårt att få ett smslån om man har en skyddad identitet.
 • Analyser med obs-texter som kan innehålla info om stora förändringar i inkomst och civilstånd samt om personen dragit på sig en ny betalningsanmärkning.

Som du ser är UC:s kreditupplysning mycket omfattande och innehåller även info om tidigare förfrågningar, men att låna pengar utan UC och att låna pengar utan säkerhet har aldrig varit så enkelt med tanke på hur många smslångivare som erbjuder det idag.

Vanliga frågor om att låna utan UC

Kan låna pengar utan UC påverka min kreditvärdighet?

Nej, eftersom långivaren inte använder UC påverkas inte din kreditvärdighet hos UC.

Kan jag ta ett lån utan UC med pengar samma dag?

Ja, du kan få pengar samma dag. Pengarna kan oftast betalas ut inom några minuter till några timmar efter att din ansökan har godkänts.

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Beloppen varierar men brukar ligga mellan 1 000 och 50 000 kronor beroende på långivare och din ekonomiska situation.

Är räntan högre på sms-lån utan UC?

Sms-lån utan UC har ofta högre räntor jämfört med traditionella banklån på grund av den högre risken för långivaren.

Kan jag ta flera lån utan UC samtidigt?

Ja, det är möjligt men det rekommenderas inte eftersom det kan leda till en hög skuldbörda och svårigheter att återbetala lånen.

Hur påverkar snabblån utan UC min möjlighet att få andra lån?

Eftersom UC inte används påverkar det inte din kreditvärdighet hos UC, men andra långivare kan ändå se att du har tagit snabblån vilket kan påverka deras bedömning.

Kan jag förlänga återbetalningstiden för mitt smslån utan UC?

Vissa långivare erbjuder möjligheten att förlänga återbetalningstiden, men detta kan medföra extra kostnader.

Vilka långivare erbjuder lån utan UC med hög beviljandegrad?

Det finns flera långivare som erbjuder lån utan UC och har en hög beviljandegrad, såsom Ferratum, Credway och Kredit365. Det innebär inte automatiskt godkännande, du måste fortfarande gå igenom en kreditprövning och du kan få avslag på ansökan om din ekonomi inte är tillräckligt bra.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.