En guide till billån för importerad bil

Har du gått i tankarna om att importera en bil från utlandet?

Ibland kan man tjäna tiotusentals kronor på att själv importera sin bil till Sverige, alltså direktimportera bilen utan att någon annan handlare än försäljaren är inblandad.

I denna artikel tänkte vi gå igenom vad som gäller för billån när du importerar bilen.

Billån för importerad bil innebär att du själv måste ge dig iväg till det land som du ska importera bilen ifrån, men det kan det vara värt eftersom man kan hitta riktig bra dealar ute i Europa.

Är det möjligt att ta billån för importerad bil?

Det går alldeles utmärkt att ta en ett billån om du ska direktimportera en bil men bara om du tar ett billån utan säkerhet.

Du kan förvisso få ett billån med säkerhet om du importerar bilen via en auktoriserad bilhandlare, fast då får du garanterat betala mer för bilen än vad du skulle ha gjort om du hade importerat den helt själv.

Långivare för billån utan säkerhet

Företag UC Ränta Mer information
Bluestep--Ansök om lån
LånekollUC2.94 %Ansök om lån
Freedom FinanceUC2.95 %Ansök om lån
Arcadia FinansUC2.95 %Ansök om lån
EnklareUC2.95 %Ansök om lån

Viktigt att veta när du ska importera en bil

  • Om bilen inte är försäkrad i det land du ska köpa den i ska du kontakta ett svenskt försäkringbolag och skaffa en tillfällig bilförsäkring som brukar gälla i 30 dagar. Du bestämmer själv vilken sorts försäkring du ska ha, trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Du ska uppge bilens fabrikat, modell, totalvikt, motoreffekt, chassinummer och ursprungsland och när försäkringen är tecknad registreras bilen i Sverige. Innan de 30 dagarna är slut måste du ha tecknat en vanlig bilförsäkring som ersätter den tillfälliga försäkringen.
  • Om bilen är försäkrad i det land du ska köpa den i får du köra bilen hem till Sverige helt lagligt, men när bilen väl är i till Sverige måste du teckna en svensk bilförsäkring inom en vecka.
  • Ansök om ett ursprungsprotokoll i Sverige genom att bifoga registreringsbeviset och en handling som visar att bilen är din, t ex köpeavtalet.
  • Alla bilar som köps i ett ESS-land (EU plus Norge, Island och Liechtenstein) är befriade från tullavgifter men om du köper din bil i ett annat land måste du betala tull.
  • Du måste betala 25 % i moms om den bil du importerar har körts mindre än 600 mil eller varit i trafik kortare tid än 6 månader, så det är alltså en stor fördel att köpa en lätt begagnad bil istället.

Att tänka på vid direktimport av bil

  • Om bilen har körts i mer än 600 mil eller varit i trafik längre tid än 6 månader behöver du inte betala någon moms för bilen, men om du köper en helt ny bil måste du betala 25 % i moms.
  • Ansök om ursprungsprotokoll. Bifoga registreringsbeviset i original och en handling som styrker att bilen är din, till exempel ett kvitto på köpet.

Läs även konsumentverkets tips om vad du bör tänka på när du ska importera bil.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.