Så väljer du rätt billån

Vad är egentligen bäst, att ta ett billån utan säkerhet eller ett med säkerhet? Det beror lite på omständigheterna så därför ska vi här presentera en liten checklista som hjälper dig att välja vilket sorts billån du ska ta.

Jag ska köpa bilen av en privatperson

Om du ska köpa bilen av en privatperson är det bara billån utan säkerhet som gäller eftersom billån med säkerhet kräver att du köper den av en godkänd bilhandlare, men ingen regel utan undantag. Det finns någon enstaka bank som samarbetar med företag som kan testa bilen du vill köpa av en privatperson, men det är ytterst ovanligt.

Jag ska köpa en begagnad bil

Då kan du ta vilket billån som helst, men om det kräver en säkerhet måste du köpa den begagnade bilen av en bilhandlare. Fördelen med att köpa bil av en bilhandlare är att man ofta får en viss garanti om bilen har ett visst värde och nackdelen är att begagnade bilar oftast är dyrare hos bilhandlaren eftersom bilhandlaren också måste tjäna en slant på köpet.

Jag ska köpa en  gammal bil

Om du ska köpa en bil som är äldre än 8 eller 12 år är det bara billån utan säkerhet som gäller eftersom ett billån med säkerhet måste vara färdigbetalt innan bilen är 8 eller 12 år gammal beroende på bank.

Jag ska köpa en rishög

Skulle du vilja köpa en riktigt billig bil eller en bil i dåligt skick är det fullt möjligt att ta ett bilån utan säkerhet men inte ett som kräver en säkerhet.

Jag ska köpa en bil som kostar över 350 000 kr

Idag finns det flera banker som erbjuder billån på både 400 000 och 500 000 kr som inte kräver någon säkerhet, men om du behöver låna mer än 500 000 kr måste du ta ett med säkerhet.

Jag vill betala tillbaka på lånet under så många år som möjligt

Då ska du ta ett lån utan säkerhet eftersom du då kan betala av på lånet i upp till 12, 14 eller 15 år beroende på bank, oavsett hur gammal din bil är. Om du tar ett lån med säkerhet får du som högst betala av på lånet under 8 – 12 år om du köper en helt ny bil. Skulle du köpa en bil som har några år på nacken blir avbetalningstiden ännu kortare.

Jag har inte råd med handpenningen

Då bör du ta ett billån utan säkerhet eftersom du då får låna 100 % av vad bilen kostar. Men visst, du kan även ta ett billån med säkerhet och sedan täcka handpenningens 20 % med ett vanligt privatlån. Det är emellertid smidigare att bara ha ett lån istället för två.

Jag vill få en så låg ränta som möjligt

Historiskt sett har räntan för billån med säkerhet varit lägre än för lån utan säkerhet, men nu när vi har så låg styrränta i Sverige är skillnaden inte så stor. Och det finns faktiskt billån som inte kräver en säkerhet som har en lägre ränta än vad många lån med säkerhet har.

 

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.