Jämför billån utan säkerhet

I denna artikel går vi igenom hur billån utan säkerhet fungerar och jämför Sveriges bästa billån.

Ett billån utan säkerhet är ett vanligt alternativ när du köper bilen från en privatperson. Köper du begagnat kan det nämligen vara svårt att få ett billån med säkerhet. Det kräver oftast att du köper bilen från en bilhandlare för att det ska vara möjligt. Därför är det vanligare att låna till bil utan säkerhet.

Genom att använda vår jämförelsetjänst så kan du enkelt hitta långivaren som erbjuder den lägsta räntan för billån utan säkerhet.

Vad gäller för billån utan säkerhet?

Varje långivare har egna krav på dig som låntagare. Dock finns det ett par generella krav som du måste uppfylla för att kunna få ett billån utan säkerhet beviljat.  Lånet är kopplat till dig som privatperson och inte till själva bilen. Här får du mer information om vad som gäller för den här typen av billån.

Snabbtfakta om billån utan säkerhet

 • Du bestämmer vilken bil du vill köpa.
 • Du kan låna hela beloppet och behöver ingen kontantinsats.
 • Bilen är inte en säkerhet för lånet.
 • Låna upp till 600 000 kr.
 • Du kan ha betalningsanmärkningar.
 • Du behöver inte betala tillbaka lånet om du säljer bilen.
 • Längre återbetalningstid på upp till 15 år.
 • Du kan köpa bilen från en privatperson.

Krav på billån

Utöver vad som gäller för billån finns det också krav på dig som privatperson för att kunna få ett billån utan säkerhet beviljat:

 • Minst 18 år gammal.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Fast inkomst.
 • Folkbokförd i Sverige.

Utöver de här generella kraven har varje långivare egna krav. En del erbjuder billån med betalningsanmärkningar och för andra långivare är det inte acceptabelt att ha betalningsanmärkningar. Inkomstkravet är beroende på hur mycket du vill låna men det kan också skilja sig åt mellan olika långivare.

Hur länge du ska ha varit folkbokförd i Sverige är även det ett krav som kan skilja sig åt. En del kräver minst 3 år och andra en kortare period. Se därför till att du läser våra omdömen om långivarna för att se vilka krav som finns eller läsa igenom de kraven direkt på långivarens hemsida.

Steg för att ta billån utan säkerhet

Här är det du behöver göra sammanfattningsvis:

 1. Hitta en bil du vill köpa och kostnaden för den.
 2. Använd jämförelsetjänsten här på Credit.se.
 3. Jämför mellan långivare och låneförmedlare och välj det med lägst ränta och avgifter.
 4. Ansök om lånet och om det beviljas signerar du avtalet med ditt Bank-ID.
 5. Pengarna betalas ut inom några dagar till ditt bankkonto.
 6. Köp bilen.

När du bör välja ett billån utan säkerhet

 • Om du planerar att köpa en äldre bil är ett lån utan säkerhet kanske ditt enda val. Det spelar som sagt ingen roll hur gammal bilen är eller i vilket skick den är, så länge långivaren får tillbaka sina pengar. Du kan köpa ett renoveringsobjekt om du så vill och dessutom lägga upp lånet på upp till 12 år (dock bör man försöka betala av det innan, då lånet blir dyrare ju längre löptid det har). Detta är inte möjligt när det gäller ett billån med säkerhet.
 • Om du vill köpa en bil av en privatperson. Vid ett billån med säkerhet måste du köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare men vid ett billån utan säkerhet kan du i princip köpa den av vem som helst.
 • Om du vill låna till hela bilens värde. Detta innebär alltså att du inte behöver ha något sparat kapital eller sälja en tidigare bil för att ha råd med en handpenning. Du får alltid låna till 100 % av bilens värde, så länge inte värdet överstiger 500 000 kr.

Ränta för billån utan säkerhet

En viktig faktor när du ska välja billån är att jämföra ränta billån utan säkerhet. Räntan är avgörande för slutkostnaden på bilen. Den skiljer sig markant mellan olika långivare och den beror helt och hållet på dina ekonomiska förutsättningar. Dock kan det också finns en stor skillnad mellan ett billån utan kontantinsats och ett billån med säkerhet.

När du lånar utan säkerhet är det ett vanligt privatlån du använder dig av. Därför innebär det oftast en högre ränta på billån utan säkerhet. Det går att förhandla om räntan men det är vanligtvis beroende på din inkomst och andra faktorer. Men du kan alltid försöka se över om det går att sänka din ränta på billån utan säkerhet. Då det kan minska dina månadskostnader markant.

Kan jag få ett billån om jag har betalningsanmärkningar?

Du kan använda ett billån utan säkerhet om du har betalningsanmärkningar. Dock kräver det att du väljer en långivare som accepterar betalningsanmärkningar. I vår jämförelsetjänst kan du snabbt och enkelt se vilka långivare som erbjuder billån trots betalningsanmärkningar.

Däremot kan du få en högre ränta gentemot om du inte haft betalningsanmärkningar. Utöver detta kan det vara svårt att få ett stort lån beviljat om du har flera sådana. Däremot finns det saker du kan göra för att öka din möjlighet att få ett lån.

Öka chansen att få ett billån beviljat

Du kan börja med att se över din privatekonomi. Har du stora skulder och många förfrågningar hos UC kan det göra det svårare att få ett lån. Därför kan du börja med att betala av så mycket du kan på de skulder du har. Minska antalet förfrågningar hos UC för att göra det lättare att bli beviljad ett billån utan säkerhet.

Du kan också använda en medsökande för att det ska bli lättare för långivaren att bevilja dig ett lån. Det är upp till dig att göra det du kan för att visa upp att du har möjligheten att betala tillbaka lånet. En betalningsanmärkning som snart kommer att försvinna kan vara en anledning för att du ska vänta med att ansöka om ett lån tills den försvunnit. Har du dock precis fått en betalningsanmärkning kan det göra det mycket svårare att få lånet.

Skillnaden mellan privatlån och billån utan säkerhet

Om du undrar över skillnaden mellan privatlån och billån utan säkerhet är svaret att det finns ingen skillnad. Den här typen av billån är ett vanligt blancolån eller privatlån som det också kallas. Det finns däremot ingen säkerhet och du behöver inte heller ha någon kontantinsats. Därför kan det vara enklare för dig som vill kunna få ett lån beviljat snabbare och enklare.

När du lånar pengar på det här sättet:

 • Behöver du inte köpa från en bilhandlare.
 • Du behöver inte betala en kontantinsats.
 • Lämna bilen som säkerhet är inte ett krav.

Däremot är räntan oftast lägre om du väljer ett billån med säkerhet. Ett sådant billån kräver dock en kontantinsats på minst 20% och att du köper bilen hos en bilhandlare. Se därför till att du jämför för att hitta det lånet som bäst passar för dig.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.