En guide till billån med säkerhet

Ett billån med säkerhet är ett lån där bilen du köper fungerar som säkerhet för lånet. Detta innebär att om du inte kan betala tillbaka ditt lån, kan långivaren ta tillbaka bilen för att täcka lånekostnaden. Detta kan låta skrämmande, men det kan också göra det möjligt för dig att få bättre räntor och villkor på ditt billån.

Att köpa en bil, oavsett om det är din första eller din femte, är en ofta en stor investering, och i vissa fall är ett billån med säkerhet att föredra framför billån utan säkerhet.

I denna artikel tänkte vi besvara följande:

 • Vilket lån ska du välja?
 • Vad innebär det att ta ett lån med säkerhet?
 • Hur skiljer det sig från andra typer av billån?

Billån med bilen som säkerhet – kortfattat

När du ansöker om ett billån med bilen som säkerhet, kommer långivaren att använda bilen som en form av garanti för lånet. Det innebär att om du misslyckas med att betala tillbaka lånet enligt avtal, har långivaren rätt att ta tillbaka bilen.

Bilen kan sedan säljas för att täcka lånekostnaden. Därför är det bra att amortera på billånet för att snabbt betala av det.

Fakta om billån med säkerhet

 • Lånebelopp. När du tar ett billån med säkerhet får du låna upp till 80% av bilens värde. När du ska köpa bil måste du alltså betala de resterande 20 procenten själv, men du kan alltid sälja din gamla bil eller använda den som utbytesbil. Om du inte har en gammal bil och inga kontanter kan du täcka upp det resterande beloppet med ett blancolån. Du kan också använda ett billån utan kontantinsats om det passar dig bättre.
 • Lånetid. Du kan lägga upp ditt billån på 1 till 8 år, men bilen får inte vara äldre än 12 år innan avbetalningen är klar.
 • Krav. Du får låna till både en ny och begagnad bil, men den måste vara såld av en auktoriserad bilhandlare. Du måste ha en ha en stabil inkomst och får inte ha några betalningsanmärkningar.

Varför välja billån med säkerhet

En av de största fördelarna med ett billån med säkerhet är att det ofta kommer med mer fördelaktiga räntor än ett osäkrat lån. Detta beror på att risken för långivaren minskar.

Om du inte kan betala tillbaka lånet, kan de återhämta sina förluster genom att ta tillbaka och sälja bilen. Detta minskade risknivå gör att långivaren kan erbjuda dig lägre räntor. Du kan också välja ett billån anpassat för ett visst bilmärke.

Ansökningsprocessen

När du ansöker om ett billån, kommer du att behöva tillhandahålla information om bilen, inklusive märke, modell, årsmodell och eventuellt även bilens skick.

Långivaren kommer att använda denna information för att bedöma bilens värde och bestämma hur mycket de är villiga att låna ut.

När du bör välja billån med säkerhet

 • Är du intresserad av att köpa en lyxigare bil vars värde överstiger 600 000 kr är ett billån med säkerhet det enda alternativet du har. 600 000 kr är nämligen taket för hur mycket du får låna utan säkerhet.
 • Om du är på jakt efter en lägre ränta. Eftersom ett billån med säkerhet har bilen som pant innebär detta en lägre risk för banken och därmed blir räntan lägre. Ett lån utan säkerhet innebär en större risk för banken med tanke på att det inte finns någon pant och därför kan man räkna med en lite högre ränta.

Krav vid billån med säkerhet

Först och främst får du inte låna med än 80% av bilens värde vid ett billån med säkerhet. Resterande 20%, alltså handpenningen, måste du bekosta själv.

Anledningen till varför man inte får låna till hela bilen är eftersom bilens värde hastigt sjunker med tiden och banken vågar helt enkelt inte riskera att värdet på bilen blir lägre än den resterande summa som du har kvar att betala på ditt lån.

Gabriel Pålsson

När det gäller handpenningen kan du använda pengarna du får om du till exempel säljer din gamla bil först. Skulle du inte ha någon tidigare bil eller ett sparat kapital kan du alltid täcka dessa 20 % med ett privatlån.

Specifika krav för att ta billån med säkerhet

 • Bilen du köper får inte vara för gammal. Detta eftersom billånets löptid ligger på mellan 1–8 år och bilen får inte vara äldre än 12 år då lånet är avbetalat.
 • Du måste köpa bilen av en godkänd bilhandlare i Sverige.
 • Du får vanligtvis inte ha några betalningsanmärkningar.

Billån med säkerhet och betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning kan göra det svårare att få ett billån med säkerhet, men det är inte omöjligt. Det finns det långivare som är villiga att överväga ansökningar från personer med betalningsanmärkningar, särskilt om lånet är säkrat med bilen som säkerhet.

Det är viktigt att notera att billån med säkerhet och betalningsanmärkningar ofta kommer med högre räntor än lån till personer utan betalningsanmärkningar. Detta beror på att långivare betraktar betalningsanmärkningar som en indikation på högre risk. Trots detta, om du har en stabil inkomst och kan visa att du är kapabel att hantera lånebetalningarna, kan du fortfarande kvalificera dig för ett billån.

När du ansöker om ett billån med betalningsanmärkning, kommer långivaren att överväga fler faktorer eftersom att det är högre risk. Dessa kan inkludera din nuvarande ekonomiska situation, anledningen till betalningsanmärkningen och värdet på bilen du planerar att köpa.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.