Så fungerar ränta för billån

Hur mycket just du får betala i ränta för ditt billån beror på vilken bank du vänder dig till, vilken typ av billån du tar och sist men inte minst: hur din betalningsförmåga ser ut.

Varför det är viktigt att välja rätt

Billån som kräver en säkerhet brukar normalt ha en något lägre lägsta ränta än billån utan säkerhet, men så ser det inte alltid ut idag när räntorna överlag är riktigt låga i det här landet.

Idag finns det billån utan säkerhet som har en lägre ränta än vissa billån med säkerhet. Då är det viktigare att titta på vilka räntor de olika bankerna har för sina billån, men den ränta de skyltar med är alltid den lägsta räntan man kan få eftersom räntan alltid är individuell.

Därför kanske inte banken som skyltar med en riktigt låg ränta är billigast för just dig, det ser du först efter att du har gjort din ansökan. Därför är det också bra att kolla hur hög bankens högsta ränta är.

Det här påverkar billånets individuella ränta

Det är din betalningsförmåga som framförallt påverkar hur hög ränta du får betala för ditt billån och det här påverkar bedömningen av din betalningsförmåga:

  • Din inkomst, såsom lön, vinster i företag och pension. Ibland kan även bostadsbidrag, bostadstillägg och andra sorters bidrag vägas in i bedömningen eftersom det påverkar din betalningsförmåga.
  • Hushållets inkomster. Om du har en sambo som arbetar påverkar det din betalningsförmåga positivt eftersom det innebär att ni delar på vissa hushållsutgifter, till exempel hyra, el och uppvärmning. Även hemmavarande barn som arbetar kan förbättra din betalningsförmåga och göra att du får en lägre ränta.
  • Utgifter, såsom lån, krediter, försäkringar, hyra, el, värme, vatten och sophämtning.
  • Antal barn i hushållet. Om du har hemmavarande småbarn så räknas de som en utgift eftersom barn kostar pengar. Ju fler barn du måste försörja desto sämre blir din betalningsförmåga, såvida det inte handlar om vuxna barn som arbetar. Om du är gift eller har en sambo som inte arbetar påverkar det också din betalningsförmåga negativt.

Ett litet tips: Om du är gift eller har en sambo som jobbar kan ni ansöka tillsammans för då är det mycket möjligt att ni får en ännu lägre ränta.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.