Smslån eller privatlån – vilket passar bäst för dig?

Ett privatlån och ett smslån är i princip samma sak eftersom båda lånen är riktade till privatpersoner och båda är lån utan säkerhet avsedda för konsumtion.

Dock finns det ändå en del stora skillnader mellan ett smslån och ett privatlån – inte bara storleken på lånesumman.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på vad mer som skiljer dem åt, och när dem olika lånen passar som bäst.

Smslånet är snabbare än privatlånet

Ansöker du om ett privatlån kan det ibland ta upp till ett helt dygn innan du får reda på huruvida din låneansökan blivit beviljad eller ej. Därefter kan det ta upp till 3 bankdagar innan dina pengar trillar in på ditt konto.

Detta sker alltså efter att ditt låneavtal har skrivits under (vilket i vissa fall måste göras för hand) och nått din långivare. Visst, detta kanske inte spelar så stor roll om det inte läget är akut, men det är ju knappast en snabb process.

Ett smslån däremot, kan sitta på ditt konto så snabbt som inom en kvart, under förutsättning att du ansöker under kontorets öppettider och att du och långivaren använder er av samma bank. Då kan du även få lånet utbetalt snabbt på kvällar och helger. I övriga fall har du pengarna följande bankdag.

Smslånet har mycket lägre krav

Är du intresserad av ett privatlån kan du räkna med att kraven för att få låna är ganska höga.

Vanligtvis måste du ha en årsinkomst på minst 120 000 – 200 000 kr, lite beroende på vilken bank du vänder dig till, och du får väldigt sällan ha några betalningsanmärkningar. Skulle du ha det kan du eventuellt få låna mindre summor hos vissa långivare. Hur som helst, så är det helt enkelt inte alla som kan ta ett privatlån på grund av dessa krav.

När det gäller smslån är kraven avsevärt lägre. De flesta smslångivare accepterar betalningsanmärkningar och tittar istället mer på din ekonomiska situation i helhet och oftast räcker det med att ha en årsinkomst på runt 20 000 kr. Dessutom tas inkomster ifrån studiemedel, A-kassa och pension med i beräkningarna när man tittar på din inkomst.

Smslån är ett alternativ för dig som vill låna pengar med lägre krav, har betalningsanmärkningar eller lever på A-kassa, pension eller studiemedel.

Smslånet har en högre ränta

Som du säkert redan har förstått så har ett smslån en ganska hög ränta, vilket beror på att lånebeloppet är mindre och har en avsevärt kortare löptid.

Det skulle inte vara särskilt lönsamt att låna ut 1 000 kr under en månad med samma ränta som ett privatlån har. Dessutom har ett smslån en högre risk med tanke på låga lånekraven. Men ett smslån behöver faktiskt inte alltid bli så dyrt som många tror och dessutom kan du även hitta smslån som är helt räntefria.

Räntan för ett privatlån är självklart lägre, men då lånar du även en större summa under en längre period så egentligen är inte det så konstigt. Privatlån är ett bättre alternativ för dig som vill hitta billigaste lånet.

Smslånet har en kortare avbetalningstid

Ett större lån har självklart en längre löptid än ett litet lån. Detta för att underlätta för låntagaren när det gäller återbetalningen.

När det gäller smslån kan du vanligtvis låna mellan 500 – 15 000 kr under en period på 30 – 90 dagar, men du kan även hitta smslångivare som erbjuder längre löptider. Ibland kan löptiden ligga på 1–2 år men detta gäller främst de allra största smslånen.

Tar du ett privatlån kan du vanligtvis låna mellan 10 000 – 500 000 kr och löptiden ligger mellan 1 – 12 år. Kom ihåg att ju längre löptiden är, desto högre blir räntekostnaderna.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.