Undvika skuldfällan – så här gör du

En hel del svenskar lever över sina tillgångar och resultatet blir ofta att de trillar ner i den kända skuldfällan. Struntar man i att öppna sina räkningar, tar nya dyra lån för att lösa gamla skulder och konsumerar mer än vad man egentligen har råd med är skuldsättning något som oundvikligt.

Programmet ”Lyxfällan” visar tydligt hur illa det faktiskt kan gå om man struntar i sitt ekonomiska ansvar och blundar för konsekvenserna. Där ser vi hur människor kan låna pengar i all evighet för att fortsätta bygga sitt skuldberg.

Vi gissar att du som inte redan är skuldsatt vill göra allt du kan för att hålla dig så långt borta ifrån skuldfällan som möjligt. Därför har vi sammanställt en hjälpsam lista på hur du bäst går tillväga för att undvika skuldsättning.

Så undviker du skuldfällan

1. Planera en budget

Ja, även du måste börja med budget någon gång. Hellre nu än innan du sitter i skuldfällan.

Se över dina inkomster och fasta utgifter varje månad. Hur mycket har du över varje månad efter att alla räkningar är betalda? Planerar du att ta ett blancolån är det denna summa som avgör huruvida du har råd att låna eller ej.

2. Betala alltid dina räkningar direkt

Det är lätt hänt att man prioriterar fel när man ska välja vad man ska betala först. Välj alltid dina räkningar före allt annat.

På så sätt minskar du både risken för att glömma bort dem samt den onödiga stressen som obetalda räkningar kan innebära. Dessutom känns mycket garanterat mycket bättre att spendera dina pengar med ett gott samvete.

3. Spara kvitton

Spara alla kvitton över de inköp du gjort under en månad och bestäm en dag i slutet av månaden då du ska sätta dig och gå igenom månadens inköp.

På så sätt måste du konfrontera alla onödiga inköp du gjort samtidigt som du kan hitta eventuella sparmöjligheter.

4. Ha en buffert

Att skapa en buffert är som att skapa ett lån utan ränta till dig själv i framtiden.

Om fler människor hade en buffert hade en hel del skuldsättningar kunnat undvikas. En buffert är en sparad summa som fungerar som ett ekonomiskt skyddsnät vid oförutsedda kostnader.

Ta av den om du till exempel inte har råd att betala tillbaka ditt lån i tid istället för att låta lånet bli dyrare.

5. Ny avbetalningsplan

Skulle du tagit ett blancolån och du märker att det börjar bli lite kämpigt med återbetalningen bör du kontakta din långivare så fort som möjligt och fråga om ni kan komma överens om en alternativ avbetalningsplan.

Har skulden redan hamnat på inkassos bord finns det möjlighet att du kan få en ny avbetalningsplan hos dem också. Kom bara ihåg att inte låta det gå för långt innan du kontaktar dem.

6. Låneskydd och A-kassa

Planerar du att till exempel ta ett lite större blancolån kan det vara bra att fundera över huruvida du bör teckna ett så kallat låneskydd.

Detta är en slags försäkring som hjälper dig betala av ditt lån om du ofrivilligt skulle bli av med din inkomst på grund av till exempel sjukskrivning eller arbetslöshet. Är du inte redan medlem i A-kassan är det dessutom hög tid att bli det.

7. Köpstopp och minskade utgifter

Skulle du ha en ansträngd ekonomi kan det vara bra att införa ett köpstopp på det som inte är nödvändigt. Detta känns ju inte så roligt, men är ett avsevärt bättre alternativ än att bli skuldsatt.

Dessutom bör du se över dina fasta kostnader och se om du kan avsluta vissa abonnemang eller prenumerationer som du ändå inte behöver, till exempel hemtelefoni, streamingtjänster eller gymkort. Kanske kan du hitta ett billigare mobilabonnemang eller elavtal för att minska dina utgifter?

8. Jämför lån

Det kanske låter rätt självklart, men det är trots allt ändå många som glömmer bort att jämföra lån och istället tecknar avtal med första bästa långivare.

Du kan spara tusentals kronor varje månad på att jämföra lån eftersom räntorna skiljer sig väldigt kraftigt.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.