Möjligheter till lån för studenter

Att vara student kan ofta innebära ekonomisk press med begränsade möjligheter till heltidsarbete, samtidigt som det ofta uppkommer situationer där man kan få snabbt behov av pengar för att täcka otförutsedda utgifter.

I denna artikel undersöker vi på Credit.se möjligheterna för dig att ta lån som student, både när det kommer till studentlån, och andra typer av lån för studenter (som exempelvis smslån, privatlån och kreditkort).

Med vår jämförelsetjänst för lån så kan du hitta både smslån och privatlån, med specifika villkor och egenskaper; såsom betalningsanmärkning, låg inkomst, utan UC eller directutbetalning m.fl. Nedan listar vi olika långivare sorterat på olika kriterier.

Jämför lån för studenter

Lån med lägsta räntan

Du som student är förmodligen ute efter ett lån med låg ränta. Här nedan listar vi långivarna som erbjuder lägsta räntan just nu:

Företag UC Ränta Mer information
SmspengarIngen UC39.8 %Ansök om lån
GF MoneyUtan UC39.8 %Ansök om lån
FerratumUtan UC39.6 %Ansök om lån
ViacontoUtan UC39.5 %Ansök om lån
CredifiIngen UC39.5 %Ansök om lån

Lån med snabb utbetalning

Är det viktigt att få lånet utbetalt snabbt så bör du kolla på tabellen nedan, där vi listar långivarens utbetalningstid.

Företag UC Utbetalningstid Mer information
EkomniIngen UC24 timAnsök om lån
ViacontoUtan UC15 minuterAnsök om lån
SmspengarIngen UC15 minuterAnsök om lån
LumifyUtan UC15 minuterAnsök om lån
SaldoIngen UC15 minuterAnsök om lån

Lån med anmärkning

Har du som student gått och dragit på dig en anmärkning så är det bäst att ansöka till långivare som godkänner betalningsanmärkning.

Företag Ränta Anmärkning Mer information
Thorn9.84 %JaAnsök om lån
Extralånet27.95 %JaAnsök om lån
Arcadia Finans2.95 %JaAnsök om lån
Viaconto39.5 %JaAnsök om lån
Fairlo29 %JaAnsök om lån

Vad är ett studentlån?

När vi talar om ”studentlån” i denna kontext, avser vi inte de traditionella studielånen från CSN, utan snarare lån som studenter kan ansöka om för att täcka extra kostnader under sina studier. Dessa kan omfatta oväntade utgifter, oförutsedda levnadskostnader eller till och med en nödvändig dator för studierna.

Sådana studentlån kan vara särskilt viktiga för studenter som har svårt att balansera deltidsarbete med sina studier, eller de som inte har tillgång till tillräckligt ekonomiskt stöd från familj. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla lån, inklusive studentlån, behöver återbetalas. Det är därför essentiellt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker. 

Alternativ att låna pengar som student

Studenter har flera alternativ att överväga när det kommer till att låna pengar. Det är viktigt att jämföra olika låneformer och villkor för att välja den bästa lösningen för din individuella situation. Här är några av de vanligaste alternativen som finns tillgängliga:

 • Studielån från CSN: Det mest traditionella alternativet för studenter i Sverige är att ta ett studielån genom Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Dessa lån är avsedda att hjälpa till att täcka kostnaderna för utbildning och levnadskostnader under studietiden. De har ofta mycket låga räntor och flexibla återbetalningsplaner som anpassas efter dina framtida inkomster.
 • Privatlån och blancolån: Dessa typer av lån är osäkrade, vilket innebär att de inte kräver någon form av säkerhet. Räntorna kan vara högre än för studielån, men lånet kan också användas för andra ändamål än bara studierelaterade utgifter.
 • Kreditkort för studenter: Vissa kreditkortsföretag erbjuder särskilda kreditkort för studenter, ofta med lägre räntor och avgifter. De kan vara användbara för att hantera kortfristiga utgifter, men det är viktigt att betala av saldot i sin helhet varje månad för att undvika höga räntekostnader.
 • Smslån och snabblån: Dessa lån kan vara ett alternativ om du behöver pengar snabbt, men de bör användas med försiktighet. Räntorna är ofta höga och återbetalningstiden kort.

Oavsett vilken typ av lån du väljer, är det viktigt att tänka igenom din betalningsplan och vara säker på att du kan återbetala lånet i tid. Kom ihåg att ett lån alltid ska ses som ett verktyg för att hjälpa dig att uppnå dina mål, inte som ett sätt att finansiera en livsstil över dina medel.

Vanliga krav för studentlån

Innan du dyker in i låneansökningsprocessen är det viktigt att förstå vilka krav långivare ofta ställer på lån för studenter. Dessa krav säkerställer att du kan hantera återbetalningen av lånet och minimerar risken för både dig och långivaren. Här går vi igenom kraven för att ansöka om studentlån.

Baskrav

Det finns vissa generella krav för att kunna ansöka om studentlån. Dessa inkluderar:

 • Minst 18 år gammal.
 • Folkbokförd och skriven i Sverige.
 • Ha en inkomst.
 • BankID.
 • Fri från skulder hos Kronofogden.

Individuella krav

Utöver de generella kraven du hittar ovanför kan en del långivare ha egna krav för att bevilja ett lån till studenter. Dessa kan inkludera:

 1. Ha en fast inkomst.
 2. Sakna betalningsanmärkningar.
 3. En inkomst på minst 120 000 kr årligen.

Tips när du ska låna pengar som student

Som student kan det ibland uppstå situationer där du behöver extra pengar för oförutsedda utgifter, eller kanske för att bekosta en livserfarenhet som ett utbytesprogram. Medan studielån är avsedda att täcka undervisningsavgifter och levnadskostnader, finns det tillfällen när dessa medel inte räcker till. Här är några tips när du överväger att ta ett privatlån eller smslån som student:

 • Förstå dina behov: Innan du överväger att ta studentlån, försök att fastställa exakt vad du behöver pengarna till och hur mycket du verkligen behöver. Se till att lånet är nödvändigt och inte bara ett sätt att finansiera lyxkonsumtion.
 • Jämför lån: Det finns många olika långivare och lånetyper, alla med olika räntor, avgifter och betalningsvillkor. Ta dig tid att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa för din situation. 
 • Budgetera: Var noga med att räkna ut hur lånebetalningen kommer att passa in i din månadsbudget. Kom ihåg att du som student sannolikt kommer att ha en begränsad inkomst, så det är viktigt att du kan betala tillbaka lånet utan att behöva offra dina grundläggande behov.
 • Fundera på framtiden: Tänk på hur lånet kan påverka din ekonomiska framtid. Långsiktiga lån kan ha låga månadsbetalningar men mer ränta över tid. Undvik att ta onödiga lån som kan leda till skuldproblem i framtiden.
 • Rådgör med en finansiell rådgivare: Om du känner dig osäker, kan det vara en bra idé att prata med en ekonomisk rådgivare eller någon som är kunnig inom personlig ekonomi. De kan ge dig råd baserat på din personliga ekonomiska situation.

Smslån för studenter

Om du studerar och jobbar extra på sommaren brukar det räcka gott och väl för att du ska få ett smslån eftersom många smslångivare har mycket låga inkomstkrav.

Skulle du inte arbeta alls vid sidan av dina studier är det inte heller helt otänkbart att du kan få ett smslån eftersom studiebidraget räknas som en inkomst och lånedelen påverkar din disponibla inkomst.

Studentlån hos banken

En del banker har något som kallas för studentlån, inte att blandas ihop med studielån. För att få ett studentlån måste du oftast jobba extra vid sidan av studierna. I många fall räcker det tyvärr inte att din inkomst består av studiemedel.

Ingen regel utan undantag dock, exempelvis SEB erbjuder studentlån som det inte är omöjligt att få även om du bara lever på studiemedel. Då gäller följande:

 • Du måste vara minst 18 år
 • Du får låna mellan 10 000 – 25 000 kr med en löptid på 2-5 år.
 • När det gäller att betala tillbaka kan du välja mellan en rak amortering, där kostanden sjunker för varje månad som går, eller annunitet, då du betalar samma summa varje månad under hela lånets löptid.
 • Den effektiva räntan ligger runt 7 %.
 • Du måste ha ett bankkonto hos SEB och vara studentkund. Ett Visa-bankkort, ett sparkonto samt tillgång till SEB:s internetbank ingår och är gratis för studenter.
 • Tidigare betalningsanmärkningar accepteras inte.
 • Du måste genomgå en kreditprövning.

Dessa lån kommer med en lite högre ränta, eftersom det är en större risk för banken att låna pengar till en student utan en fast anställning.

Studenter betraktas ofta av banker som en viktig målgrupp. Därför erbjuds studenter ofta en hel del rabatterade tjänster eftersom de med en högre utbildning förmodligen kommer ha en större inkomst senare i livet och då bli potentiella kunder hos banken.

Kreditkort för studenter

Det allra vanligaste och populäraste betal-och kreditkortet för studenter är Mecenat Mastercard. Du får inte enbart tillgång till en mängd olika rabatter, utan kan även välja att dela dina betalningar under ett par månader.

Varje månad får du en faktura/kontoutdrag på dina inköp istället för att pengarna dras direkt ifrån ditt konto. Sedan kan du alltså välja att betala summan direkt eller dela upp den över några månaders tid (dock med ränta som tillkommer) om du skulle vara i behov av det.

För att få tillgång till detta kort finns det några krav som måste uppfyllas:

 • Du måste vara registrerad på en högskola eller universitet.
 • Du måste vara 20 år.
 • Du måste vara svensk medborgare.
 • Du måste ha en inkomst på minst 60 000 kr/år om du bor hemma eller minst 125 000kr/år om du har ett eget boende, bortsett från den inkomst du får ifrån CSN.

Lån för studenter utan inkomst

Att vara student innebär ofta att man lever på en begränsad budget, och det kan vara utmanande att ha en stadig inkomst, särskilt om studierna är tidskrävande. Ändå kan det finnas situationer där du som student behöver extra pengar och då finns lån för studenter utan inkomst.

Det är viktigt att förstå att det är möjligt att ansöka om smslån utan inkomst, men det kommer med vissa betydande risker och begränsningar. Långivare tar ofta en större risk när de lånar ut pengar till individer utan fast inkomst, vilket resulterar i högre räntor och strängare återbetalningsvillkor.

Du kan här på Credit.se hitta flera långivare som erbjuder lån för studenter utan inkomst. Dock är det då främst smslån eller snabblån som du som student kan ansöka om. Om det är något som skulle hjälpa dig att lösa en tillfällig ekonomisk knipa är det också vad du ska välja.

Tabell med lån som passar till studenter med låg inkomst.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.