En guide till bank ID / E-leg

I dagens digitaliserade värld är det möjligt att hantera nästan alla typer av transaktioner online – inklusive lån. Och om du letar efter en snabb, säker och effektiv metod för att ansöka om att låna pengar. Då är låna pengar med BankID ett utmärkt alternativ.

I följande artikel kommer vi att undersöka vad e-legitimation är, fördelarna med att använda e-legitimation när du ansöker om lån, samt vad du ska tänka på innan du ansöker. Vi ger också tips om hur du kan jämföra olika lån som använder e-legitimation, så att du kan hitta den bästa långivaren för dig.

Låna pengar med E-leg / Bank ID

Vad är BankID?

BankID är en form av e-legitimation som utfärdas av banker och erkänns av både statliga institutioner och privata företag. Det ger dig möjligheten att bekräfta din identitet online på ett säkert sätt. Om du har BankID kan du på ett enkelt sätt ansöka om lån med e-legitimation online.

Hur fungerar det?

Att låna pengar med BankID är en ganska enkel process. När du har hittat en långivare som erbjuder det lån som passar dig, väljer du helt enkelt det lån du är intresserad av, fyller i ansökan online och bekräftar din identitet med BankID. Detta kan göras på bara några minuter och du får svar nästan omedelbart. Om din ansökan godkänns kommer pengarna att sättas in på ditt konto, ofta inom en kort tid.

Processen att låna pengar utan UC med BankID

Processen för att ansöka om ett lån utan UC med BankID är snabb och enkel. Först ansöker du om lånet online genom att fylla i de nödvändiga uppgifterna. Långivaren kommer att göra en kreditkontroll genom en annan tjänst än UC, och om du godkänns kommer du att skickas ett låneavtal digitalt. Du kan sedan granska avtalet och signera det elektroniskt med ditt BankID. Pengarna överförs sedan till ditt konto.

Alternativ till att använda BankID

Även om BankID har blivit standard för digitala transaktioner och låneansökningar, finns det situationer då det kanske inte är möjligt att använda det. Om du då befinner dig i en sådan situation, kan du legitimera dig på följande sätt:

 • Hemskickad kod: Vissa långivare kan skicka en kod till din registrerade adress som du sedan använder för att bekräfta din identitet.
 • Instantor: Detta är en tjänst som verifierar din identitet genom att använda informationen från din bank. Du behöver bara ange dina bankuppgifter, och Instantor kan bekräfta att informationen stämmer överens med det som banken har.
 • Via telefon: Ibland kan du verifiera din identitet genom att ringa långivaren och svara på säkerhetsfrågor.
 • Avtal skickat via post med kopia på legitimation: Vissa långivare kan skicka ett skuldebrev till din hemadress som du sedan skriver under och returnerar tillsammans med en kopia av ditt identitetskort eller pass.
 • På bankens kontor: Om långivaren har ett fysiskt kontor kan du ibland besöka det för att legitimera dig personligen. Du behöver ta med giltig legitimation som ett pass eller körkort.

Kom dock ihåg att det kan variera mellan olika långivare vilka metoder de accepterar, och att vissa metoder kan förlänga processen att få ditt lån godkänt och utbetalt. En del långivare erbjuder inga alternativ för att du ska kunna ta ett smslån utan BankID utan kräver att du har ett BankID. Däremot är alltid lån med e-legitimation att rekommendera.

Du får ditt lån mycket snabbare med BankID

Om du gör en låneansökan på nätet och måste skriva under ett pappersavtal tar det normalt 2 – 3  dagar extra tills du får dina pengar, i värsta fall kan det ta upp till 4 dagar extra. Vi ska ge dig två exempel som illustrerar det här.

 1. I värsta fall. Om du t ex gör din ansökan på kvällen dag 1 skickas ditt avtal per post dag 2 och du får avtalet dag 3. Du kommer hem från jobbet efter kl. 18.00 och signerar det på kvällen. Avtalet skickas tillbaka dag 4 och når banken dag 5, sedan betalas pengarna ut.
 2. I bästa fall. Du ansöker på dagen dag 1 så ditt avtal skickas samma dag. Dag 2 skriver du under ditt avtal och postar den innan kl. 18:00. Dag 3 får banken ditt låneavtal och pengarna betalas ut.

Skulle banken istället erbjuda signering med BankID kan pengarna betalas ut redan samma dag även om det brukar ta 1 – 3 dagar innan pengarna sitter på kontot. Det innebär att om banken kräver ett underskrivet pappersavtal kan det ta 3 – 7 dagar innan pengarna sitter på ditt konto.

Om du ansöker om ett snabblån med BankID får du oftast pengarna redan samma dag eller senast nästa dag beroende på långivare och vilken bank du använder dig av.

Var skaffar jag BankID?

Alla svenska storbanker samt ICA-banken, Ikano Bank, Danske Bank, Ålandsbanken, Sparbanken Syd, Skandiabanken och Länsförsäkringar Bank erbjuder BankID till sina kunder. Du måste alltså bli kund hos någon av dessa banker för att hämta ett BankID till din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Du kan även skaffa ett ID-kort hos skatteverket som innehåller ett BankID men det är inte lika smidigt eftersom det kräver en kortläsare som kopplas till datorn. Då är det klart smidigare att ladda ner ett BankID på fil till datorn eller ett mobilt BankID till mobilen eller surfplattan.

Så skaffar du BankID på fil till datorn

 1. Logga in på din internetbank i datorn.
 2. När du är inloggad väljer du ”beställ BankID” eller liknande i någon av bankens menyer eller undermenyer. Hos Swedbank hittar du det under ”beställ tjänster” där du ska klicka på ”administrera BankID”.
 3. Följ bara bankens anvisningar så laddas ditt BankID ner i datorn och du får välja en säkerhetskod eller ett lösenord.
 4. När du väl har ett aktivt BankID startas det automatiskt varje gång du ska göra ett ärende på nätet som kräver e-legitimation.

Så skaffar du mobilt BankID

 1. Ladda ner BankID-appen till mobilen hos Google Play, App Store eller Windows Store beroende på vilket operativsystem din mobil har.
 2. Logga in på din internetbank i datorn och beställ Mobilt BankID istället för BankID på fil, sedan är det bara att följa bankens anvisningar.
 3. Starta ditt mobila BankID och knappa in den säkerhetskod du har fått av banken.
 4. Välj en pinkod.
 5. Nu är det bara att använda ditt mobila BankID när du utför ärenden som kräver e-leg vare sig du utför ärendet på mobilen eller på datorn.
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.