Få hjälp med skulder – en guide

Att bli skuldfri är inte bara en ekonomisk prestation, det är en livsstilsförändring som kan ha en positiv inverkan på alla aspekter av ditt liv.

På Credit.se är vi väl införstådda inför utmaningarna som kommer med skuldbetalning och vi är här för att stödja dig på din resa mot ekonomisk frihet.

Vi vet att alla skuldsituationer är unika och därför erbjuder vi skräddarsydda lösningar och verktyg som passar dina specifika behov.

Så blir du skuldfri

Nedan har vi sammanställt en lista på dem viktiga.

  1. Det viktigaste av allt är att du inte tar fler lån och andra krediter om du är skuldsatt. Nya lån skapar bara nya problem. Såvida du inte samlar dina gamla dyra lån och krediter med ett nytt billigare lån. Till exempel med ett omstartslån eller ett billigt privatlån.
  2. Klipp dina kreditkort i små strimlor och släng dem i papperskorgen.
  3. Sätt upp en strikt budget som du lever efter. Ta med alla inkomster och utgifter i den. Om budgeten inte håller bör du börja skära ned på alla onödiga utgifter. Exempelvis kostnader för tidningsprenumerationer, fast telefonabonnemang och streamingtjänster. Gör sedan en ny, bättre budget där du har tagit hänsyn till nedskärningarna.
  4. Gå igenom alla dina inköpskvitton för den senaste månaden. Räkna sedan ihop hur mycket du har lagt på onödigheter som snacks, delikatesser, kvällstidningar och liknande. Då ser du hur mycket du kan spara på att undvika dessa utgifter. Det ökar motivationen.
  5. Om du har skulder hos ett eller flera inkassobolag. Kontakta dem för att se om de kan skriva ner dina skulder mot att du äntligen börjar betala av på dem. Förvånansvärt många inkassobolag brukar gå med på det om du har haft skulder hos dem länge. Det skadar inte att försöka!

Ytterligare saker att tänka på

  1. Om du har skulder hos Kronofogden och har fått lite marginaler efter att ha följt din strikta budget kan du kontakta dem för att se om du kan få en avbetalningsplan som du klarar av. Skulle du ha det riktigt illa ställt kan du ansöka om en skuldsanering vilket innebär att du måste leva på existensminimum tills skulden är betald eller i högst fem år, även om skulden fortfarande inte är reglerad. Om du inte kan betala något kommer du få en avbetalningsplan som är på 0 kr/mån. Men om din ekonomi förbättras ändras planen så att du fortfarande inte hamnar över existensminimum.
  2. Skulle din situation kännas helt hopplös kan du alltid få tips och motivation hos skuldrådgivaren i din kommun. De kan även förklara närmare hur en skuldsanering går till.
  3. Om du är arbetslös bör du såklart söka efter ett jobb minst åtta timmar om dagen, Du bör inte bara e-posta potentiella arbetsgivare utan även ringa och besöka dem. Det är nämligen så att de flesta arbetsgivare får hundratals (ibland tusentals) mail om dagen. Då är det lätt att ditt försvinner i mängden. Ta även kontakt med företag som inte har någon annons ute. Ibland kan man ha tur, och berätta för dina vänner att du letar efter ett jobb, man ska inte underskatta värdet av kontakter. Det är inte heller så dumt att skriva på Facebook att du behöver ett jobb snarast. Det kan ge resultat om du har många vänner på sajten.
  4. Om du har en anställning bör du ändå söka efter en ny anställning som ger dig en högre lön eller varför inte en extra inkomst? Det finns många jobb som kan göras över internet som kan hjälpa dig tjäna några extra hundralappar i månaden.

Efter du blivit skuldfri

  1. Försök hitta en billigare bostad.
  2. När du har kommit på fötter igen och är skuldfri ska du absolut inte ta några nya lån och krediter igen. Åtminstone inte till vanlig konsumtion. Om du har en god ekonomi kan du naturligtvis låna till bostad och kanske ta ett billån, men var försiktig i framtiden. Undvik SMS-lån.
  3. Spara ihop till en buffert efter att du har blivit skuldfri. Då minskar du risken för att hamna i skuldfällan igen om någon stor oväntad utgift dyker upp. Det är bättre att ta pengar från sin buffert än att låna pengar. Även om du ska köpa något som kostar en del, t ex en ny dator eller nya möbler.
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.