Börja om med ett omstartslån

Oväntade kostnader kan uppstå när som helst, och ibland är det tyvärr lätt att hamna i en skuldfälla. För dem som kämpar med att hantera flera lån och krediter kan ett omstartslån vara en räddning och ett sätt att ta kontroll över sin ekonomiska situation på nytt.

Med ett omstartslån kan du som låntagare samla flera lån och krediter, inklusive kreditkortsskulder, personliga lån och andra högkostnadskrediter, till ett enda lån med lägre ränta, och dessutom mer hanterbara betalningar. Genom att göra detta får låntagare en möjlighet till en mer stabil ekonomisk framtid och en väg till att gradvis förbättra sin kreditvärdighet.

Omstartslån, även kända som skuldkonsolideringslån, erbjuder en möjlighet för låntagare att konsolidera och refinansiera sina befintliga skulder till ett enda lån med mer förmånliga villkor.

Bästa omstartslånet 2024

LÄGSTA RÄNTAN

8.7

 • Jämför 38 långivare.
 • Svar direkt.
 • Gratis ansökan.
 • Över 500 000 nöjda besökare.

Ränta:

2,95%

Låneperiod:

1 - 20 år

Minsta belopp:

5000 kr

Max belopp:

600 000 kr

UC:

UC

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18

Utbetalningstid:

2-5 dagar

8

 • Låna upp till 600 000 kr
 • Jämför flera långivare med en UC
 • Snabbt besked på ansökan
 • Smidig ansökningsprocess

Ränta:

3,45%

Låneperiod:

1-15 år

Minsta belopp:

5000 kr

Max belopp:

600 000 kr

UC:

Ja

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18 år

Utbetalningstid:

2 - 5 dagar

7.7

 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Omstartslån
 • Upp till 490 000 kr
 • Få en ny start på livet

Ränta:

18,75%

Låneperiod:

5-20 år

Minsta belopp:

30 000 kr

Max belopp:

490 000 kr

UC:

Ja

Anmärkning:

Ja

Ålder:

18 år

Utbetalningstid:

Vi följer specifika riktlinjer när vi skapar våra jämförelser. Läs hur vi gör här.

Det här är ett omstartslån

I ett nötskal:

 • Ett omstartslån är ett lån som kräver en säkerhet och klassas därför egentligen inte som ett privatlån, men det vänder sig bara till privatpersoner.
 • Själva poängen med lånet är att du ska ha chansen att köpa en bostad för lånet och även kunna lösa dina kronofogdeskulder och inkassoskulder med en del av lånet.
 • Det fina med omstartslånet är att varken betalningsanmärkningar eller kronofogdeskulder behöver vara något hinder för att få låna. Det här innebär att du som har haft ett trassligt ekonomiskt förflutet men som har rett ut din ekonomi faktiskt äntligen har chansen att ta ett riktigt stort lån.

För dig som står mellan valet och kvalet: det är nästan alltid bättre att ha ett omstartslån än flera lån som är utspridda.

Omstartslån ger en andra chans till ekonomisk stabilitet genom att konsolidera skulder till en hanterbar månadsbetalning.

Johannes Larsson

Fördelar med omstartslån

Det finns ganska många fördelar med att ta ett omstartslån, och kan för individer som har en komplicerad ekonomisk tillvaro förenkla saker rätt mycket.

 • Sänkta månatliga betalningar. Genom att konsolidera flera lån till ett enda omstartslån kan låntagaren ofta minska sin totala kostnad.
 • Lägre räntor. Omstartslån erbjuder vanligtvis lägre räntor än många andra typer av lån och krediter, vilket kan resultera i lägre kostnader över tid.
 • Förenklad hantering av lån. Istället för att hantera flera olika lån och krediter har låntagaren bara ett lån att hålla reda på, vilket gör ekonomin mer överskådlig.
 • Möjlighet till omstart. För dem som har haft ekonomiska svårigheter tidigare kan ett omstartslån vara en möjlighet att börja om och bygga upp sin kreditvärdighet igen.
 • Flexibla återbetalningsvillkor. Många omstartslån erbjuder flexibla återbetalningsvillkor som kan anpassas efter låntagarens ekonomiska situation och behov.

Att ta ett omstartslån kan vara ett effektivt sätt för låntagare att hantera sin ekonomi och ta kontroll över sina skulder, samtidigt som de arbetar mot en stabilare ekonomisk framtid.

Krav för omstartslån

Det är ytterst få banker som erbjuder omstartslån, men exempelvis marginalen bank (som du hittar här på privatlana.se) har ett sådant lån. Så här ser deras krav ut:

 1. Du måste vara minst 25 år gammal.
 2. Du måste vara folkbokförd i Sverige
 3. Du måste tjäna minst 200 000 kr om året. Om du har en medsökande måste ni tillsammans tjäna minst 350 000 kr/år.
 4. Du måste först lösa dina inkasso- och/eller kronofogdeskulder med en del av lånet.
 5. Du måste ha en bostad som säkerhet. Det kan vara den bostad du redan äger, din nya bostad eller en närståendes bostad.

Omstartslån med säkerhet

Omstartslån med säkerhet, även känt som säkerhetslån eller blancolån, innebär att låntagaren måste lägga någon form av tillgång som säkerhet för lånet. Det kan vara i form av fastighet, fordon eller andra värdefulla tillgångar. Långivaren har rätt att ta tillgången om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet.

Fördelar:

 1. Lägre ränta: Eftersom långivaren har en säkerhet för lånet, är risken lägre, vilket vanligtvis resulterar i lägre räntor för låntagaren.
 2. Högre lånebelopp: Eftersom lånet är säkrat av tillgångar kan låntagaren vanligtvis få ett högre lånebelopp än med ett omstartslån utan säkerhet.
 3. Längre återbetalningstid: Låntagaren kan vanligtvis förvänta sig en längre återbetalningstid med omstartslån med säkerhet, vilket kan göra månatliga betalningar mer överkomliga.

Nackdelar:

 1. Risk för förlust av tillgångar: Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet, kan de förlora de tillgångar som användes som säkerhet.
 2. Kräver tillgångar: Låntagaren måste ha tillgångar som kan användas som säkerhet för att kvalificera sig för ett omstartslån med säkerhet.

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslån utan säkerhet kräver inte någon form av tillgång som säkerhet för lånet. Istället baseras lånet främst på låntagarens kreditvärdighet och inkomst.

Fördelar:

 1. Ingen risk för förlust av tillgångar: Eftersom lånet inte är säkrat av tillgångar, löper låntagaren ingen risk att förlora tillgångar om de inte kan betala tillbaka lånet.
 2. Inga tillgångar krävs: Låntagaren behöver inte ha tillgångar att lägga som säkerhet för att kvalificera sig för lånet.

Nackdelar:

 1. Högre ränta: Eftersom lånet är osäkrat och utgör en högre risk för långivaren, återspeglas detta vanligtvis i en högre ränta för låntagaren.
 2. Lägre lånebelopp och kortare återbetalningstid: Eftersom lånet är osäkrat och utgör en högre risk för långivaren, kan lånebeloppet vara lägre och återbetalningstiden kortare jämfört med omstartslån med säkerhet.

I slutändan är valet mellan omstartslån med säkerhet och utan säkerhet en riskavvägning.

Omstartslån utan medsökande

Att ta ett omstartslån utan medsökande kan vara en lösning för dig som vill hantera dina skulder och ekonomiska situation självständigt. Generellt så är det möjligt att ansöka om omstartslån utan medsökande, men det finns vissa faktorer att beakta:

 • Kreditvärdering: Långivare kommer fortfarande att bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga när du ansöker om ett omstartslån utan medsökande. Det är viktigt att ha en stabil ekonomi och en god kredit historia för att öka dina chanser att bli godkänd.
 • Räntesatser: Utan en medsökande kan långivare betrakta lånet som högre risk, vilket kan återspeglas i högre räntesatser. Det är viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta den mest förmånliga räntan för din situation.
 • Lånebelopp: Lånebeloppet du kan få utan en medsökande kan vara begränsat jämfört med om du hade en medsökande med starkare kreditvärdighet. Det är viktigt att vara realistisk med dina förväntningar och att ha en klar bild av dina ekonomiska behov och mål.

Att ta ett omstartslån utan medsökande i Sverige kan vara en möjlighet för dem som vill ta ansvar för sin ekonomiska situation på egen hand. Genom att noggrant överväga din ekonomiska ställning och att vara medveten om de potentiella begränsningarna kan du fatta ett välgrundat beslut som passar bäst för dig och din situation.

Omstartslån med dålig kreditvärdighet

För dem som kämpar med en dålig kreditvärdighet kan ett omstartslån vara en väg till att hantera skulder och återfå kontrollen över sin ekonomi.

Att ta ett omstartslån med dålig kreditvärdighet är teoretiskt sätt möjligt, men det beror på hur ”dålig” kreditvärdigheten är.

Några saker att överväga:

 • Specialiserade långivare: Det finns långivare som specialiserar sig på att erbjuda omstartslån till personer med dålig kreditvärdighet. Dessa långivare tar hänsyn till andra faktorer än bara kreditpoängen vid bedömningen av din låneansökan.
 • Högre räntor: På grund av den ökade risken för långivaren kan omstartslån med dålig kreditvärdighet åtföljas av högre räntesatser. Det är viktigt att vara medveten om detta och att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta den bästa möjliga räntan.
 • Mindre lånebelopp: Lånebeloppet du kan få kan vara begränsat jämfört med personer med starkare kreditvärdighet. Det är viktigt att vara realistisk med dina förväntningar och att ha en klar bild av dina ekonomiska behov och mål.

Att ta ett omstartslån med dålig kreditvärdighet kan vara en möjlighet till ekonomisk omstart och att gradvis förbättra din kreditvärdighet, men som alltid så rekommenderar vi på Credit.se att du verkligen tar dig en tankeställare om ännu ett lån faktiskt är rätta lösningen.

Omstartslån med betalningsanmärkning

Ja, det är möjligt att ta ett omstartslån med betalningsanmärkning, även om det kan vara mer utmanande. Det kan dock vara ett alternativ för dig som har en belastad kredithistorik och vill få möjlighet till en ekonomisk omstart.

För att kvalificera sig för ett omstartslån med betalningsanmärkning krävs det att du som låntagare uppfyller vissa kriterier som fastställts av långivaren.

Dessa kriterier kan inkludera en noggrann bedömning av låntagarens nuvarande ekonomiska situation, betalningsförmåga och andra faktorer som kan bidra till att bedöma risken för lånet. Viktigt att komma ihåg är att alla långivare gör individuella bedömningar.

Är det möjligt att ta ett omstartslån med många förfrågningar?

Om du har många förfrågningar i din kreditrapport undrar du kanske om det är möjligt att ta ett omstartslån.

Ja, det finns möjligheter att få ett omstartslån även om du har många förfrågningar.

Här är några saker att tänka på:

 • Hitta rätt långivare: Det finns långivare som specialiserar sig på att erbjuda omstartslån till personer med många förfrågningar i sin kreditrapport. Dessa långivare kan ta hänsyn till andra faktorer än bara antalet förfrågningar vid bedömningen av din låneansökan.
 • Individuell bedömning: Långivare kan göra en individuell bedömning av din kreditvärdighet baserad på din nuvarande ekonomiska situation och betalningsförmåga. Att ha många förfrågningar behöver inte nödvändigtvis utesluta dig från att få ett omstartslån.

Att ta ett omstartslån med många förfrågningar är alltså möjligt, men det är viktigt att göra en grundlig undersökning och att hitta en långivare som är villig att ta hänsyn till din specifika situation.

Omstartslån med skuld hos Kronofogden

Ja, det är möjligt att ta ett omstartslån med skuld hos Kronofogden – men det beror på vissa förhållanden.

För dem som har skulder registrerade hos Kronofogden kan ett omstartslån vara en möjlighet till en slags ekonomisk återhämtning.

Även om det kan verka ont om möjligheter att få ett lån i en sådan situation finns det långivare som är villiga att erbjuda omstartslån till personer med skuld hos Kronofogden.

Det är dock viktigt att vara medveten om att omstartslån med skuld hos Kronofogden kan åtföljas av högre räntesatser på grund av den ökade risken för långivaren. Det är också viktigt att göra en grundlig undersökning och att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet för sin specifika situation.

Vanliga frågor om omstartslån

Vilka typer av skulder kan jag konsolidera med ett omstartslån?

Du kan konsolidera olika typer av lån och krediter, inklusive kreditkortsskulder, personliga lån (smslån och privatlån), studielån och andra högkostnadskrediter.

Kan jag ta ett omstartslån om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att få ett omstartslån även med en betalningsanmärkning, men det kan vara mer utmanande och kräva specifika långivare som specialiserar sig på detta.

Vad är skillnaden mellan ett omstartslån med säkerhet och ett utan säkerhet?

Omstartslån med säkerhet kräver en tillgång som säkerhet, medan omstartslån utan säkerhet inte kräver någon säkerhet men kan ha högre räntor.

Hur ansöker jag om ett omstartslån?

Du kan ansöka om ett omstartslån online genom att fylla i en ansökan på en långivares webbplats eller genom att kontakta dem direkt.

Hur påverkar ett omstartslån min kreditvärdighet?

Att ta ett omstartslån kan ha olika effekter på din kreditvärdighet, beroende på din ekonomiska situation och hur väl du hanterar lånet. Det kan både ha positiv och negativ inverkan beroende på om du kan betala tillbaks lånet.

Vad händer om jag missar en betalning på mitt omstartslån?

Om du missar en betalning kan du få förseningsavgifter och det kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det är viktigt att kommunicera med långivaren om du har svårigheter att göra dina betalningar – ibland går det att hitta lösningar.

Källor

 • Lendo.se – Nystart för din ekonomi
 • Zensum.se – Omstartslån med anmärkning
 • SVT.se – Omstartslån kan bli en skuldfälla
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.