Kan jag verkligen låna pengar utan ränta?

För ett antal år sedan har det dykt upp alltfler gratis lån på marknaden och lånebeloppen har blivit allt generösare.

Det är den hårda konkurrensen om kunderna som har gjort att långivarna har börjat erbjuda gratis lån till sina nya kunder. De hoppas naturligtvis på att du kommer att låna av dem igen efter att du har lånat gratis, men det är inget krav.

Det finns inga finstilta regler som binder dig vid några förpliktelser. Den enda förpliktelsen du har är att du betalar tillbaka lånet i tid och att du inte har lånat av kreditbolaget tidigare eftersom det bara är nya kunder som får låna gratis. Var säker på att betala tillbaks i tid, annars kan det tillkomma dyra räntor.

Det är tyvärr inte längre möjligt att låna pengar gratis. Dessutom har Konsumentverket förbjudit långivare att kalla det för ”gratis lån”. Det finns däremot långivare som erbjuder väldigt låg ränta.

Smslån med låg ränta

Även om det inte längre går att låna pengar gratis, så kan du hitta smslån med väldigt låg ränta. Nedan hittar du en lista:

Företag UC Ränta Anmärkning Mer information
LoanstepUtan UC21.85 %JaAnsök om lån
NätlånUtan UC39 %JaAnsök om lån
VivusUtan UC39 %JaAnsök om lån
EkomniIngen UC39 %JaAnsök om lån
DaypayUtan UC39 %JaAnsök om lån

Så lånar du gratis och helt utan ränta

Ett gratis lån är helt gratis. Det innebär att du varken betalar ränta eller några dolda avgifter. Om du till exempel lånar 2000 kronor får du en faktura på 2000 kronor och inte ett öre mer.

När du ansöker om ett lån utan ränta gör du det på nästan samma sätt som du gör när du ansöker om ett vanligt smslån:

  1. Välj ut en långivare som erbjuder gratis lån. Personligen gillar vi Ferratum (räntefritt upp till 10 000 kr just nu).
  2. Om du har tagit ett gratis sms lån tidigare bör du kolla upp att den nya långivaren inte har samma ägare som den långivare du lånade gratis hos. Ofta är det så att ägaren bara tillåter att man lånar gratis en gång sammanlagt hos deras olika långivare.
  3. Fyll i din ansökan online med dina personuppgifter, adress och mobilnummer. Skicka iväg den.
  4. Du får svar direkt på skärmen hos de allra flesta smslångivare.
  5. Om din ansökan går igenom betalas pengarna ut på en gång. Skulle kreditbolaget erbjuda en direktöverföring till den bank du använder dig av får du pengarna inom 5 – 60 minuter efter att din ansökan godkänts. Andra får normalt sina pengar samma dag om man ansöker på dagen en bankdag, annars sitter pengarna på kontot nästa dag.

Detta är ett räntefritt lån

1. Inga räntor och avgifter

Ett räntefritt lån är verkligen helt gratis. När du lånar pengar gratis betalar du ingen ränta alls, ingen ansökningsavgift, ingen uppläggningsavgift och inga andra dolda avgifter tillkommer. Det kostar alltså inget att ansöka, kostar inget att få lånet utbetalt och du betalar bara tillbaka exakt lika mycket som du har lånat.

2. Inga hållhakar

Det ställs inte några speciella krav på dig när du tar ett gratis smslån, du måste inte låna hos smslångivaren igen eller uppfylla några liknande krav. Det enda kravet som ställs på dig är att du betalar tillbaka på lånet innan lånetiden är slut.

3. Marknadsföringstrick

Räntefria lån erbjuds ofta av långivare som en kampanj för att locka nya kunder. Dessa lån har en bestämd återbetalningsperiod, och under denna tid betalar låntagaren bara tillbaka det belopp som de ursprungligen lånat, utan någon extra ränta. Detta kan låta konstigt, men är egentligen bara en marknadsföringsstrategi för långivarna.

Belopp och återbetalningstid för gratis sms lån

Det minsta räntefria smslånet är på 500 kr och det största på 6000 kr. Det finns även gratis smslån på andra belopp såklart.

Ett räntefritt lån på 500 kr brukar ha en lånetid på 14 – 15 dagar och de större gratislånen har normalt en återbetalningstid på 30 dagar. När du ska betala tillbaka på ditt smslån betalar du tillbaka allt på en gång.

Om du vill låna gratis och inte är helt säker på att du kan betala tillbaka i tid ska du antingen avstå från att låna eller så väljer du en smslångivare som kan erbjuda en förlängning av lånet, men tänk på att lånet då upphör att vara gratis. Så om du vill låna gratis måste du alltså betala tillbaka i tid.

Förläng aldrig ett lån utan ränta

Om du vill låna pengar gratis ska du absolut inte skjuta på förfallodatumet. Skulle lånet betalas tillbaka inom 30 dagar och du förlänger det i 30 dagar får du betala ränta för alla 60 dagar. Konceptet bygger på att du betalar tillbaka i tid för om du inte gör det får du även betala ränta för de 30 första dagarna.

Det är klart att kreditbolaget tacksamt tar emot din önskan om att förlänga lånet och de kommer naturligtvis gå dig till mötes. Precis som alla andra företag vill de ju tjäna pengar så om du skjuter på förfallodatumet blir de bara glada eftersom de då tjänar pengar på dig. Men denna glädje tycker låna-snabbt.nu att du inte ska unna dem.

Så får du ett gratis smslån

När du vill ta räntefria lån ansöker du precis på samma sätt som du gör när du ansöker om ett vanligt smslån och lånet har även samma krav. Du fyller i din ansökan, får svar direkt och lånet betalas ut samma dag om du ansöker på dagen eller nästkommande bankdag om du ansöker på kvällen eller helgen.

Om du har samma bank som långivaren betalas pengarna ut direkt. Efter att du har tagit ditt gratis smslån får du en faktura som du betalar in innan lånetiden är slut.

Gratis lån utan UC

Många av de låneföretag du hittar här på gratislån.se beviljar gratis lån utan UC. Det innebär inte att de inte tar någon kreditupplysning alls eftersom de använder sig av andra kreditupplysningsföretag, till exempel Bisnode och Creditsafe.

Så om du letar efter ett gratis lån utan UC för att du har en massa kronofogdeskulder eller en katastrofal ekonomi betyder det inte att du kommer att beviljas för att långivaren inte tar en UC. Betalningsanmärkningar och en låg inkomst behöver emellertid inte var något hinder.

Låna pengar gratis med betalningsanmärkning

Du kan faktiskt ta ett lån räntefritt även om du har betalningsanmärkningar, vilket såklart är bra för dig som har en anmärkning och som vill undvika att anstränga din ekonomi för mycket ytterligare en gång.

Om du vill ta ett gratis sms lån med betalningsanmärkningar måste du emellertid både uppfylla de sedvanliga kraven som långivaren ställer på alla som ansöker om ett lån och några speciella krav som bara gäller för dig som har anmärkningar. Nu ska gratislån visa dig hur dessa krav ser ut.

Det är inte så att du får ha tiotals eller hundratals betalningsanmärkningar när du ska ta ett smslån. Det är inte heller populärt om du drog på dig en ny betalningsanmärkning häromveckan för då ser det ut som att du antingen inte har fått ordning på din ekonomi eller att du helt enkelt är ansvarslös.

  • Antal anmärkningar. Hur många anmärkningar som är okej skiljer sig åt mellan långivarna. Vissa accepterar bara en enda anmärkning medan andra tycker det är okej med 6 stycken. Det finns även de som inte har någon uttalad gräns för hur många anmärkningar som accepteras, då är det bara att ansöka gratis så ser du om de accepterar dig eller inte.
  • Ålder på anmärkningarna. De flesta långivare vill inte att du har dragit på dig en betalningsanmärkning under det senaste halvåret och en del vill inte att du ska ha gjort det under det senaste året.

Viktigt att tänka på när du ska låna gratis

  1. Lär dig att skilja på gratis lån och räntefria lån. Ett gratis lån är helt befriat från både ränta och avgifter men det finns även räntefria lån som förvisso saknar ränta men som har en viss avgift. Det är inte alltid dessa lån blir så mycket billigare än vanliga smslån, men normalt brukar det bli billigare om du lånar mer eftersom avgiften är lika stor oavsett hur mycket du lånar.
  2. Gratis lån har en kort avbetalningstid. Den maximala löptiden brukar vara på 30 dagar men det finns även gratis smslån som har kortare avbetalningstid än så. Även om du lånar gratis måste du vara försäkrad om att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet i tid, annars får du börja betala för det.

Vanliga frågor och svar om smslån

Hur snabbt kan jag få ett räntefritt lån utbetalt?

När du ska ta ett sms lån, oavsett det handlar om ett gratis lån eller ett vanligt smslån, väljer du först ett lånebelopp, fyller i ansökan med dina personuppgifter och skickar iväg den. Det tar inte ens en minut att fylla i ansökan och oftast får du svar direkt på skärmen inom några sekunder. Om du beviljas så har du pengarna på ditt konto inom någon timme. Om du ansöker på kvällen eller på helgen får du ditt lån utbetalt nästkommande bankdag, men om du har samma bank som långivaren kan du få pengarna direkt även på kvällar och helger.

Hur länge och hur mycket får jag låna?

Ett sms lån är ett ganska litet lån och du kan låna alltifrån 500 till 15000 kronor. Lånetiden är kort, de flesta smslån har en lånetid på 14 – 90 dagar. De mindre lånen brukar ha en lånetid på 14 – 30 dagar och de stora smslånen en lånetid på 90 dagar. De medelstora lånen har ofta en lånetid på 60 dagar, men lånetiden kan också vara flexibel. Om du vill låna gratis så är maxbeloppet för närvarande 6000 kronor och då får du en lånetid på 30 dagar.

Vem får ta ett gratis lån?

För att få ta ett gratis smslån måste du vara 18 – 20 år gammal. Det finns långivare som har en lägre åldergräns för mindre sms lån och en högre åldersgräns för större smslån. Du måste också ha en viss årsinkomst. Långivarna brukar vilja att du tjänar någonstans mellan 24 000 – 50 000 kronor om året, men du behöver normalt inte ha en fast anställning vilket är bra för dig som är projektanställd, jobbar extra eller har ett vikariat. Vissa smslångivare godkänner också att man har betalningsanmärkningar om man har en stabil ekonomi i övrigt.

Går det att förlänga ett lån utan ränta?

En del långivare kan förlänga ditt sms lån om du har svårt att betala tillbaka i tid, men då är det inte gratis längre. Du får i sådana fall betala samma ränta och avgifter som för ett vanligt blancolån/smslån. Så ta inte ett gratis lån om du inte är säker på att du kan betala tillbaka i tid, i alla fall inte om du vill låna gratis.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.