De flesta banker som erbjuder bolån har även så kallade överbryggningslån.  Överbryggningslånet är ett kortfristigt lån som är till för dig som ska köpa en ny bostad men som ännu inte har sålt din gamla bostad. Nu ska vi förklara hur ett överbryggningslån egentligen fungerar.

Så funkar ett överbryggningslån

När man säljer sin gamla bostad och köper en ny brukar man bekosta den nya bostaden med pengarna man får för sin gamla bostad (efter att det gamla bolånet är betalt) och betala resten med ett nytt bolån. Det är inte alltid man har fått betalt för sin gamla bostad när man ska betala för den nya bostaden, det är då som banken erbjuder ett överbryggningslån som man kan betala den nya bostaden med tills man har fått betalt för den gamla. När man tillslut har sålt sin gamla bostad löser man sitt överbryggningslån.

Fakta om överbryggningslån

  • Du får ditt överbryggningslån i samband med ditt bolånelöfte.
  • Ett överbryggningslån har en maximal återbetalningstid på 6 månader, men så fort du har sålt din gamla bostad måste du lösa det.
  • Du amorterar inte på detta banklån utan betalar tillbaka allt på en gång.
  • Överbryggningslånet har en rörlig ränta.
  • Du måste ha ett påskrivet kontrakt både för den nya och den gamla bostaden.
  • Du måste ha en tillräckligt god betalningsförmåga för att kunna betala av på ditt gamla och ditt nya bolån tills du har fått betalt för den gamla bostaden.
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.