Att tänka på när du köper från bilhandlare

Fördelen med att köpa en begagnad bil av en bilhandlare är att köpet blir tryggare än när du köper bil av en privatperson eftersom bilhandlaren måste följa Konsumentköpslagen.

Alla bilar som kostar över 30 000 kr måste vara varudeklarerade.  Vilket ger dig en extra trygghet och du får även ta ett billån med säkerhet om du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Nackdelen är att priset för den begagnade bilen oftast blir lite högre än vad det skulle ha kostat att köpa bilen direkt från en privatperson.

Här kommer vi ge dig 3 viktiga tips när du ska köpa bil från bilhandlare.

Tips när du ska köpa bil av bilhandlare

Trots att det är lite tryggare att köpa en bil av en bilhandlare finns det vissa saker du bör tänka på innan du köper bilen.

1. Var noggrann med pappersarbetet

Om bilhandlaren inte har alla papper i ordning bör du fundera på om du inte ska vända dig till en annan bilhandlare istället. Eftersom slarvighet visar att bilhandlaren inte är riktigt seriös. Men observera att du inte alltid får garanti på begagnade bilar. Däremot måste bilen i alla fall vara trafiksäker när du köper den.

Se till att bilhandlaren verkligen ger dig alla viktiga papper, såsom köpeavtal, varudeklaration, servicebok och garantibevis med garantivillkor.

2. Kolla garantibevis & köpeavtal

Läs även noga igenom köpeavtalet och garantibeviset. Så att du vet vad som gäller om din bil börjar strula, eller om något dolt problem dyker upp.

Du kan inte räkna med att få ersättning för skador och problem som uppstår om du har godkänt felen i köpeavtalet. Det är inte kul att ta ett billån och sedan behöva låna mer för att reparera bilen.

3. Rättighet att häva köpet vid förseningar

Om din bil inte levereras i tid har du rätt att häva köpet. Du kan även få skadestånd om förseningen gör att du måste hyra en bil medan du väntar på din försenade leverans.

Om du reklamerar köpet på grund av försening får du alltid behålla ditt lån om du har tagit ett billån utan säkerhet. Om du har tagit ett billån med säkerhet måste du kontakta långivaren och nämna att köpet är hävt.

Fördelar med att köpa bilen hos en bilhandlare

När du ska köpa bil av bilhandlare finns det en mängd fördelar gentemot om du köper bil från privatperson.

  • Nästan alla bilhandlare erbjuder en garanti som skyddar dig om bilen skulle gå sönder.
  • Garantin gör även att bilhandlarna oftast reparerar och ger bilen en service innan den säljs för att slippa krångel senare.
  • Du kan också hos auktoriserade bilhandlare få ett billån med bilen som säkerhet. Det innebär en mycket lägre ränta än om du väljer att låna pengar utan säkerhet för att köpa bilen.

Bonustips: Välj alltid ett billån med låg ränta. Du kommer då att betala mycket mindre för samma bil. En sak du bör komma ihåg om du väljer ett billån med säkerhet är att du inte kan sälja bilen utan att samtidigt lösa lånet. Amortera på billånet så snabbt som möjligt för att minska ditt lån och du betalar ännu mindre i ränta.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.