Så fungerar kreditvärdighet och billån utan UC

När du funderar på att ansöka om ett billån utan UC kan det vara klokt att läsa på om hur kreditvärdighet fungerar. Kreditvärdighet är ett begrepp som människor ofta associerar till den amerikanska kreditmarknaden, men faktum är att det är något som är relevant även för vanliga låntagare i Sverige.

Visste du till exempel att alla kreditupplysningar som görs på dig, oavsett om det handlar om billån eller ett lite större e-handelsköp mot faktura, kan ha påverkan på din kreditvärdighet?

Johannes Larsson

Om det av någon anledning gjorts ett stort antal kreditupplysningar på dig under de senaste 12 månaderna kan detta påverka din kreditvärdighet. Till och med i så hög grad att du kan ha svårt att få ett nytt billån godkänt från långivare som använder sig av UC i processen för att godkänna låntagare.

Om du befinner dig i den situationen just nu kan vi lugna dig med att det finns alternativ på lånemarknaden, och att lån utan UC är en verklig möjlighet för dig som har fått problem med ditt UC-score. För att förstå hur och varför behöver du först veta vad UC egentligen är för något.

Jämför billån utan UC

Nedan är en sammanställd lista på långivare som erbjuder billån utan UC.

Företag Ränta Utbetalningstid UC Mer information
Loanstep21.85 %1 dagUtan UCAnsök om lån
Merax39.48 %1 dagUtan UCAnsök om lån
Ferratum39.6 %5 timmarUtan UCAnsök om lån

UC är ett av flera svenska kreditupplysningsföretag

Förkortningen UC står för Upplysningscentralen, vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Företaget är så etablerat att det ibland kan misstas för att vara någon typ av statlig myndighet, men så är inte fallet. UC är bara ett av ett flertal kreditupplysningsföretag på den svenska marknaden, och det finns inget som säger att en kreditupplysning måste göras via just dem.

Däremot stipulerar svensk lag att alla företag som erbjuder lån måste göra en kontroll av betalningsförmåga och ekonomisk ställning på de kunder som ansöker om lån. En av anledningarna till detta är att skapa en konsumentsäker lånemarknad, där det inte ska vara möjligt att låna ut pengar till någon som inte har någon rimlig möjlighet att betala tillbaka dem.

Flera billån utan att det påverkar kreditvärdigheten

En fördel med att ta billån utan UC är att det inte påverkar kreditvärdigheten.

Det kan dock uppstå en situation där kreditvärdigheten från ett visst kreditupplysningsföretag inte stämmer överens med den verkliga betalningsförmågan hos den som ansöker om lånet. Detta kan till exempel vara fallet när det av någon anledning gjorts ett stort antal kreditupplysningar hos ett och samma kreditupplysningsföretag över en kort tidsperiod på en person.

För dig som regelbundet handlar med bilar kan detta vara av särskilt intresse. Många bilintresserade byter bil ofta, och tecknar även nya billån i samband med försäljning och inköp. Särskilt i en tid då priserna på bilmarknaden stigit är det vanligt att använda billån för att finansiera handel även med begagnade bilar.

Om du planerar att ansöka om bolån under en period då bilaffärerna är särskilt intensiva, kan det finnas fördelar med att använda dig av billån utan UC eftersom detta inte kommer påverka ditt UC-score. Storbanker som handhar bolån använder generellt Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar.

Bättre chans för billån utan UC när du jämför

UC är marknadens största kreditupplysningsföretag. Det innebär att de flesta låneansökningar behandlas via UC. I sin tur innebär detta att majoriteten av alla kreditupplysningar som görs på dig finns registrerade hos UC – och inte hos UC:s konkurrerande bolag.

När du tittar på möjliga långivare för ditt nästa billån kan du sätta extra fokus på vilket kreditupplysningsföretag de använder sig av, iallafall om du vill ha billån utan UC. Om du har ett UC-score som gjort att du fått avslag på tidigare låneansökningar trots att du är trygg i din betalningsförmåga, kan du göra ett nytt försök hos en långivare som gör sina kreditupplysningar via andra aktörer, som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

När man talar om “billån utan UC” menar man alltså inte “lån utan kreditupplysning”. En sådan måste alltid göras, enligt svensk lagstiftning. Däremot kan olika kreditupplysningsföretag göra olika bedömningar av en persons kreditvärdighet.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.