Det här kommer du lära dig
Privatleasing eller billån?
Är du inne på funderingen att köpa bil? Står du och försöker välja om du ska köra på privatleasing eller billån?
Enligt biltillverkarna så är privatleasing ett bra alternativ för dig som går i bilköpartankar. Med privatleasing behövs exempelvis ingen handpenning och det är tillverkaren som står för den större risken när det kommer till andrahandsvärdet. Men är detta verkligen hela sanningen?
I följande artikel försöker vi reda ut begreppen och ge dig en något klarare bild över det två alternativen.
Privatleasing: det nya sättet att finansiera din bil?
Att leasa en bil har blivit ett populärt alternativ till att ta ett billån. Här är varför:
- Flexibilitet – Du kan byta till en ny bil oftare.
Om du letar efter flexibilitet kan leasing vara det bättre alternativet. Med ett leasingavtal förbinder du dig bara till bilen under en bestämd tidsperiod (vanligtvis 2–3 år). Du betalar bara således bara för användningen av bilen under leasingperioden. I slutet av hyresavtalet kan du helt enkelt lämna in nycklarna och gå därifrån utan övriga förpliktelser. - Du behöver inte oroa dig för att sälja bilen vidare.
När ditt leasingavtal har gått ut behöver du inte oroa dig för att hitta en köpare till din bil – du lämnar bara helt enkelt in den till leasingföretaget efter kontraktets utgång. - Oftast lägre månatliga betalningar.
När du finansierar en bil med ett billån är du ansvarig för att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta under lånets löptid, som kan vara fem år eller mer. Vid privatleasing betalar du endast för den tid du avtalat att använda bilen, mer som en hyra – vilket ofta är billigare än att betala av på ett billån.
Oklara skötselkrav vid privatleasing
Ja, privatleasing har blivit ett populärt alternativ för bilköpare de senaste åren, men vad är egentligen underhållskraven för dessa hyresavtal?
Detta bör du verkligen väga in när du jämför privatleasing eller billån och bilköp.
De flesta privata leasingavtal kommer att kräva att du sköter om din bil och genomför regelbundet underhåll, såsom oljebyten, däckbyten mm. Det kan dock finnas en viss oklarhet när det gäller mer omfattande reparationer. Det är därför viktigt att du frågar ditt leasingbolag om deras specifika underhållskrav innan du skriver under några kontrakt. På så sätt vet du exakt vad som förväntas av dig när det kommer till skötseln av din bil.
Det är exempelvis inte ovanligt att en leasingkund som har ett mönsterdjup på mindre än fem mm på sina däck vid avtalstidens utgång, är tvungen att betala en avgift för detta extra slitage. Ett missat serviceintervall kan medföra en extrakostnad om 20 000 kr.
På Konsumentguidens sida om billån och privatleasing kan du läsa mer om skötselkrav och de olika för- och nackdelarna som finns med privatleasing och billån.
Dyrt att bryta ett privatleasingkontrakt i förtid
Om du funderar på att privatleasa ditt nästa fordon bör du vara medveten om att det kan bli dyrt att bryta avtalet i förtid. Utöver eventuella påföljder som anges i avtalet kan du också behöva betala avgifter till leasingbolaget om du säger upp avtalet före avtalstidens utgång.
Innan du undertecknar ett privat hyresavtal är det därför viktigt att du läser igenom avtalet noggrant och förstår alla villkor. Om du är osäker på något, fråga återförsäljaren eller leasingbolaget och be om ett förtydligande. När du har undertecknat avtalet, se till att du sköter dina inbetalningar – om du inte betalar kan du bli föremål för ytterligare påföljder och avgifter från leasingbolaget.
Leasing kontra köp: vilket är bäst för dig?
När det gäller leasing kontra att köpa en bil med ett billån, vilket är det bästa alternativet för dig?
Det beror på ett antal faktorer.
Om du letar efter flexibilitet kan leasing vara det bättre alternativet. Med ett leasingavtal förbinder du dig bara till bilen under en bestämd tidsperiod. I slutet av ditt hyresavtal kan du helt enkelt lämna tillbaka bilen och gå därifrån.
Å andra sidan, om du funderar på att bygga ett eget kapital i en bil, är köp förmodligen det bättre alternativet. När du köper en bil är det en tillgång som du kan sälja vidare. Med leasing äger du aldrig bilen, så det finns inget kapital att tjäna på längre fram i tiden.
I slutändan handlar det om vilka prioriteringar som är viktigast för dig när det kommer till ditt bilägande.