Inkasso eller förlänga lånet?

Av olika anledningar kan man försätta sig i en situation där det inte går att betala tillbaks skulder, ofta på grund av oväntade utgifter eller att man förlorat anställning.

Att förlänga smslån kan bli en dyr historia, framförallt om man förlänger lånet flera gånger.

Förlängningsavgiften är nämligen lika hög som den vanliga smslåneräntan och orsaken till att räntan är hög är att lånet ska betalas tillbaka inom kort tid, det är därför du endast i nödfall ska förlänga lånet.

Men hur ska man då göra om det visar sig att man faktiskt inte har råd att betala tillbaka på lånet i tid? Är inte den enda lösningen att förlänga lånet så man får längre tid på sig att skrapa ihop till återbetalningen?

Det beror på hur illa ställt du har det, för i vissa extrema fall är det bättre att låta skulden hamnar hos inkasso istället för att förlänga det.

När du bör förlänga smslånet

Om din ekonomi plötslig krisar och det är omöjligt för dig att betala tillbaka på ditt smslån i tid bör du förlänga det om du tror att du kan betala tillbaka det efter förlängningsperioden.

Du kommer förvisso att få betala en förlängningsavgift som kan vara ganska hög, men det är ändå bättre än att skulden hamnar hos inkasso eller att betala lånet med ytterligare ett lån som har lika hög ränta.

Ta ett privatlån – om du kan

Skulle det bara handla om en tillfällig kris för att stora oväntade utgifter dykt upp, men att du förövrigt har en god betalningsförmåga, kanske du kan testa att ansöka om ett privatlån som du kan lösa ditt smslån med. Ett privatlån ger dig en betydligt lägre lånekostnad än vad en förlängning gör.

Detta är ett alternativ som faktiskt kan bli mycket billigare än att förlänga lån.

I värsta fall – låt skulden gå till inkasso

Om du inte har möjlighet att ta ett privatlån och du är nästan helt säker på att du inte kommer att kunna betala tillbaka på smslånet efter en förlängning eller två är det faktiskt bättre att låta skulden gå direkt till inkasso istället för att förlänga det.

Det kanske låter dumt att rekommendera folk att låta skulden hamna hos inkasso men om du förlänger lånet trots att du med all säkerhet inte kommer kunna betala tillbaka på det även efter förlängningarna kommer skulden ändå hamna där tillslut.

Dröjsmålsräntan, som är en årsränta, för smslån hos inkasso brukar ligga på runt 30 % till skillnad från smslåneräntan som kan vara på flera hundra procent årligen. Så om du låter lånet hamna hos inkasso direkt istället för senare växer inte din skuld lika snabbt. En absolut sista utväg som inte rekommenderas.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.