Det här kommer du lära dig
Så undviker du bilinbrott
Oavsett om du tagit ett billån för att köpa en ny bil eller en äldre bil finns det alltid en risk för bilinbrott och bilstöld. Tyvärr ökar dessutom siffrorna för dessa brott med åren, trots att nyare bilar i allt större utsträckning blir säkrare.
Går inte bilen att bryta sig in i, ser sig ofta tjuven om efter nyckeln istället. Därför blir även stölder i hemmet, bilkapningar och fickstölder allt vanligare.
Det vore ju väldigt tråkigt om du precis köpt din drömbil och en kort tid därefter drabbas av ett bilinbrott, oavsett om du lånat stora summor till en nyare bil eller tagit ett mindre lån för en äldre bil. Saknar du dessutom en bra försäkring kan din räkning bli mycket dyr.
Johannes Larsson
Credit.se har därför sammanställt en liten guide gällande hur du på bästa sätt minskar risken för bilinbrott.
5 tips för att undvika bilinbrott
1. Ta med dig dina värdesaker
Ha för vana att aldrig lämna kvar värdefulla prylar i bilen, som till exempel navigator, dyra väskor eller kassar med nyinköpta saker. Tänk på att även en hållare för en navigator kan få biltjuven att bli intresserad av din bil. Kanske har du lagt din GPS i handskfacket?
Många tror att det är en bra ide att lämna av alla kassar innehållande nyinköpta prylar i bilen för att fortsätta shoppingrundan på ett bekvämare sätt. Undvik detta i allra möjligaste mån eftersom tjuven mycket väl kan iaktta dig ifrån håll när du lägger in alla påsar i din bil och slå till när du försvunnit. Dra dessutom inte för eventuella insynsskydd i bilen, då detta kan göra tjuven nyfiken på vad det är du försöker dölja. Med andra ord kan din smarta tanke få helt motsatt effekt.
2. Ställ helst din bil i ett garage
Ett garage är självklart den allra bästa platsen att förvara sin bil på. Dock är det inte alla som har tillgång till ett garage och då kan det vara en god ide att ställa bilen på en plats som du har uppsikt över. Gärna på en väl upplyst parkering nära ditt hem.
3. Slarva inte med stöldmärkning
Om du har dyr utrustning till din bil, som till exempel en stereo av hög kvalitet eller riktigt dyra fälgar, bör du vara noggrann med att stöldmärka dessa.
Skulle det vara så att du slarvat med detta kan ditt försäkringsbolag anse att du inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att förebygga stöld. Därmed kan din ersättning bli lidande.
4. Ha uppsikt över din bilnyckel
Eftersom de flesta bilar sedan en tid tillbaka är utrustade med en så kallad startspärr som gör det omöjligt för motorn att starta om nyckeln inte har ”rätt” kod har bilarna blivit allt mer inbrottssäkra. Dessutom är majoriteten av alla bilar utrustade med ett billarm, vilket såklart skrämmer bort en del tjuvar (har du inget billarm kan ett tips vara att klistra på larmklistermärken på bilens rutor ändå).
Dock har detta medfört att nyckel numera är tjuvens huvudsakliga fokus. Se därför till att alltid ha koll på din bilnyckel och lämna aldrig nyckeln i tändningen, oavsett hur snabbt ditt ärende är. Försök att alltid förvara din nyckel, och andra värdesaker, nära din kropp. På så sätt blir det svårare för ficktjuven att få tag i den och därmed minskar risken för bilstöld.
5. Se upp för signalstörare
Vid parkering, främst på större parkeringsplatser, bör du se till att din bil faktiskt är låst efter att du hört klickljudet ifrån din nyckel. Detta eftersom att många bilrånare ofta använder sig av så kallade signalstörare, som stör signalen mellan din nyckel och bilens lås.
Även om det kan verka som att bilen låstes behöver det alltså inte nödvändigtvis vara så. Därmed kan tjuven enkelt och ljudlöst öppna din bil efter att du lämnat platsen. Så se till att kolla bilens dörrar en extra gång innan du går ifrån den för att vara på den säkra sidan.